3
Mayıs
2024
Cuma
TURİZM

Tarihi kale müzeye dönüşüyor

Sahip olduğu tarihî ve kültürel değerleriyle inanç turizmi bakımından dünyanın sayılı şehirleri arasında bulunan Diyarbakır, bu potansiyelini kullanmak için kolları sıvadı. 

Olağanüstü Hal'in (OHAL) uygulandığı yıllarda cezaevi olarak kullanılan, etrafı surlarla kaplı tarihî İç Kale, dünyada örneği bulunmayan bir müzeye dönüştürülüyor. Türkiye'nin en büyük açık hava müzesi özelliğini taşıyacak tarihî mekanda, in-sanoğlunun yerleşik hayata geçtiği her dönemdeki yaşantısı eserlerle anlatılacak. Proje uygulamaya konulduğunda, şehre gelen turist sayısının 100 binden bir milyona çıkması hedefleniyor.

Diyarbakır'ın tarihi M.Ö. 2000'li yıllara dayanıyor. 27 şehit sahabe türbesi, 4 peygamber mezarı, Anadolu'nun ilk camisi ve dünyanın en büyük surları ile birlikte binlerce önemli tarihî esere ev sahipliği yapan şehir, bu kültürel mirasını açık hava müzesi haline getiriyor. 50 dönümlük bir alan üzerinde kurulu 10 tarihî yapıda, neolitik çağdan itibaren eski tunç, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait eserlerin kronolojik olarak sergilenmesi planlanıyor. Tarihî İç Kale'yi müzeye çevirmek için 4 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle başlatılan çalışmaların bir aya kadar bitirilmesi bekleniyor. Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk, İç Kale'nin müze haline getirildikten sonra iç kısımlardaki restorasyon çalışmalarının bir yıl daha süreceğini söylüyor. Arıtürk, çalışmanın tamamlanmasının ardından 30 bin tarihî eserin bulunduğu Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'ni de İç Kale'ye taşıyacaklarını açıklıyor. Arıtürk, "İç Kale'yi dünyada örneği bulunmayan bir müze haline getireceğiz. Çalışmalar kapsamında Romalılar döneminde kullanılan Saint George Kilisesi'ni sanat galerisine dönüştüreceğiz. Bu müzenin tamamlanması halinde Diyarbakır'a gelen yıllık ortalama turist sayısı 1 milyonu geçecektir." şeklinde konuşuyor.

Hz. Süleyman Camii'ne ziyaretçi akını

Diyarbakır'da en çok Hz. Süleyman Camii ziyaret ediliyor. Cami bitişiğinde Halid bin Velid'in oğlu Süleyman ile Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit olan 27 sahabenin türbesi bulunuyor. Cami çevresindeki farklı bölgelerde de yine 13 şehit sahabenin yattığı biliniyor. Fetih sırasında yaralanan sahabe Sultan Sasa'nın da şehit olmasıyla bölgedeki sahabe sayısı 41'i buluyor. Diyarbakır'daki 30 sahabenin 27'sinin kabri bu camide yer alıyor. Camide 24 saat kesintisiz Kur'an okunuyor. Cami ve yanındaki türbe Türkiye'nin her yerinden ziyaretçi akınına uğruyor.

Sahabe türbeleri gecekondulardan temizleniyor

Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk'ün verdiği bilgiye göre İç Kale'deki ikinci yüzyıldan kalma Saint George Kilisesi, sanat galerisi olarak hizmete açılacak. Kilisenin restorasyon işlemleri eylülde bitecek. Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit olan kumandan Halid bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman dahil 27 sahabe türbesinin bulunduğu İç Kale'nin bitişiğindeki Hz. Süleyman Camii etrafındaki gecekondular da kaldırılacak. Bu amaçla belediye ile TOKİ arasında imzalanan protokol gereği, 143 gecekondu için konut yapılacak. İlk etapta İç Kale ve Hz. Süleyman Camii'nin civarındaki gecekondular temizlenerek bölge turizme kazandırılacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2008 Pazartesi 17:19:43
Güncelleme :11 Ağustos 2008 Pazartesi 23:34:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?