18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Irgata makineli önlem

Diyarbakır'da ırgat bulamayan çiftçiler, pamuklarını hasat makinesiyle topladı.

GAP bölgesinde yoğun olarak üretilen pamuğun toplama işlemi, artık ırgatlar tarafından değil makineyle yapılıyor. İşsizliğin had safhada olduğu Diyarbakır'da, pamuk tarlalarında çalışacak ırgat bulamayan çiftçiler, çareyi teknolojide buldu.

Son yıllarda pamuk üreticileri, batı illerine giden ırgatlar sebebiyle ciddi sıkıntılar içine girerken, çareyi pamuk hasat makinesinde buldu. Bismil İlçesi yakınlarında bulunan pamuk tarlalarına getirilen pamuk toplama makinesi sayesinde çiftçiler rahat nefes alırken, pamuk toplama makinesinin 3 ayda 150 ırgatın toplayacağı pamuğu 3 saatte topladığı belirtildi.

Diyarbakırlı çiftçi Şükrü Boylu, 30 yıldır pamukla uğraştığını ve 2 yıldan beri işçi sıkıntısı çektiklerini ifade ederek, "30 yılı aşkındır pamukçuluk yapıyoruz. 2 yıldan beri bölgede ırgat sıkıntısı çekiyoruz. Tarlada pamuk toplayacak işçi bulamadığımız için bu makineyi getirdik. İnşallah, teknoloji daha faydalı olur. İşçi sorunundan kurtulmuş oluruz. 'İşsizlik var' diyorlar, ama kimse çalışmıyor.

Hem çapa hem de pamuk toplamada normalde 3 ay boyunca 150 kişi çalışıyordu. Bütün çiftçilerde aynı sıkıntı var. İşçilerle çalışırsam, 3 ay beklemem lazım. Bu makine sayesinde zamandan tasarruf ediliyor" dedi.

Şükürlü Köyü Muhtarı Nizamettin Boylu ise, bu zamana kadar işçiler yardımıyla pamukları topladıklarını belirterek, "Pamuk toplamada 2 yıldan beri ırgat sıkıntısı çekiyoruz. Pamuk toplama makinesi bizim yörede yeni. Umarım faydalı olur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 16:53:33
Güncelleme :23 Kasım 2005 Çarşamba 10:29:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?