25
Nisan
2024
Perşembe
MERKEZ - GAZİANTEP
Belediye Sayfaları
Nufus
1.560.023
Yüz Ölçümü
6.216
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
0
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Kendirli Kilisesi

Gaziantep il merkezine, Atatürk Bulvarı üzerinde, Öğretmenevi’nin bitişiğinde olan bu kilise Gaziantepli Katolik Ermeniler tarafından, Fransa Kralı III.Napolyon, Fransız misyonerleri ve Katoliklerin maddi desteği ile 1860 yılında yapılmıştır. Bu kilise 1898 yılında yıkılmış ve yerine bugünkü kilise yapılmış ve 1900 yılında ibadete açılmıştır.

Kilisenin planı Roma’daki St.Fransua Kilisesi’nden örnek alınarak yapılmış ve plan Vatikan’daki Papalık Makamı’na onaylattırılmıştır.

Geniş bir avlu içerisinde siyah kesme taştan temeller üzerine beyaz kesme taştan yapılmıştır. Ayrıca kilisenin tabanı kırmızı ve beyaz taşlarla satranç tahtası şeklinde döşenmiştir. Üç basamaklı bir merdivenle içerisine girilen kilisenin ibadet mekanı çapraz tonozludur. İnce uzun bir yapısı olan kilisenin üzeri kırma çatı ile örtülüdür.

Günümüzde Gaziantep’te Ermeni cemaati kalmadığından kilise işlevini yitirmiş, bitişiğindeki Öğretmenevi’nin lokali olarak kullanılmaktadır. Bu arada ana mekan betonarme bir duvarla ikiye bölünmüş ve kilisenin içi değiştirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.gaziantep.gov.tr adresinden alınmıştır.
 

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 14:54:38
Güncelleme :28 Mayıs 2009 Perşembe 17:30:10

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR