24
Nisan
2024
Çarşamba
MERKEZ - GAZİANTEP
Belediye Sayfaları
Nufus
1.560.023
Yüz Ölçümü
6.216
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
0
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi

Gaziantep Bey Mahallesi Hanifioğlu Sokak'ta bulunan bina, işadamı Hasan Süzer (1926-2005) tarafından satın alınarak restore edilmiş ve “Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi” ismi ile kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı’na bağışlanmıştır.

Gaziantep Müzesinde bulunan etnoğrafik eserler bölümü bu binaya taşınmış ve yapı, konak-müze olarak düzenlenerek teşhir ve tanzimi yapıldıktan sonra 1989 yılında ziyarete açılmıştır.

Gaziantep sivil mimari örneklerinden olan bu bina ana kaya içerisine oyulmuş bir mahzenin üzerinde üç kattan meydana gelmiştir. Yapının ikisi ana yola, diğeri de ara sokağa açılan üç girişi bulunmaktadır. Ön cephedeki büyük kapısından hayat denilen orta bahçeye, oradan da selamlığa geçilmektedir. Hayatın güneybatı köşesine, üst katında oturma, alt katında da ocaklık ve helanın bulunduğu iki katlı ayrı bir bina daha eklenmiştir. Hayat, ince bir taş işçiliğinin eseri olan renkli taşlarla kaplanmıştır.

Bodrum katları; birbiri içine geçme iki ayrı mekandan meydana gelmiş olup, ikisi arasında yaklaşık 2 m. kot farkı bulunmaktadır. Tamamen yerli kayaya oyulmuş mağara görünümündeki bodrum katta, pekmez ve zeytinyağı depolamaya yarayan küpler, erzak depolamaya yarayan bölümler ve su kuyusu bulunmaktadır. Bu bölümde ayrıca büyük bir dokuma tezgahı vardır.

Zemin katta; iki oda, “Ocaklık” adı verilen mutfak, evin hamamı ile bu mekanın ısınmasını sağlayan ocaklar ve iki yönlü üst kata çıkan merdivenler yer almaktadır. Burada bir de alttan ısıtmalı hamam bulunmaktadır. Girişin sağında tandır odasına yer verilmiştir. Evin birinci katında sofada taş işçiliği ile dikkati çeken bir çeşme ve üç ayrı oda sıralanmıştır. Bunlardan birisi gelin görme odası, diğeri günlük yaşamın sürdürüldüğü iş odası, üçüncü oda ise erkek misafirlerin ağırlandığı selamlık bölümü olarak düzenlenmiştir. Gaziantepte’ki günlük yaşam yörenin eşyaları mankenlerle teşhir edilmektedir.

Evin ikinci katındaki odalardan ikisi ev sahibine ait harem bölümü olarak düzenlenmiştir. Üçüncü katta terasa geçişi sağlayan camekanlı bir oda ve güvercinlik bulunmaktadır.

Müzenin ayrı bir bölümü Antep Savunması’na ayrılmıştır. Bu bölümde o dönemde kullanılan silahlar, savaş araçları, belgeler, kahraman, gazi ve şehitlerin fotoğrafları sergilenmektedir.


Eyüboğlu Mah.Hanifioğlu Sk.No:64
Tel: (0342)230 47 21


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.gaziantep.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 14:50:45
Güncelleme :28 Mayıs 2009 Perşembe 17:53:34

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?