15
Eylül
2024
Pazar
MERKEZ - GAZİANTEP
Belediye Sayfaları
Nufus
1.560.023
Yüz Ölçümü
6.216
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
0
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
1
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Gaziantep Arkeoloji Müzesi


Gaziantep Müzesinin kuruluşu 1944 yılına kadar inmektedir. Gaziantep yöresinde çevreden toplanan ve çoğunluğu toprak üstü buluntulardan oluşan eserler 1 Şubat 1944’te Milli Eğitim Bakanlığı’nca kiralanan bir binada toplanmış, bu arada Adana’da bulunan Şer’i Mahkeme Sicilleri de buraya getirilmiştir. Bu depodaki eser sayısının artması üzerine müze için yeni bir yerin aranması gündeme gelmiştir. Eski valilerden Nuri Mehmet Paşa’nın 1875 yılında yaptırılan ve aynı isimle tanınan metruk haldeki camisi bulunmuş ve eserler 24 Ağustos 1954 yılında oraya taşınmıştır. Bu arada cami restore edilmiş ve Gaziantep’in Fransız işgalinden kurtuluş yıldönümü olan 25 Aralık 1958’de de ziyarete açılmıştır.

Gaziantep Müzesinin eserleri on yıl burada sergilenmiş ancak, yeni bir müzeye gereksinim de görülmüştür. Bu nedenle Gaziantep Kültür Park alanında yeni bir müzenin yapımına başlanmış, müze 1968 yılında tamamlanmış, eserler buraya taşınmış, teşhir ve tanzimi yapıldıktan sonra da 1969 yılında hizmete açılmıştır. Gaziantep’in arkeoloji yönünden çok zengin olmasından ötürü yeni yapılan müzenin genişletilme ihtiyacı duyulmuş, 1976 yılında ek salon çalışmaları başlatılmıştır.

Kuzey Suriye, Anadolu, Asya ve Akdeniz arasındaki askeri, ticari ve kültürel yol üzerinde bulunan Gaziantep Paleolitik dönemden beri yoğun biçimde yerleşime sahne olmuştur. Bu nedenle de yörede yapılan araştırma ve kazılarda ele geçirilen eserler müzede teşhir edilmektedir.

Gaziantep Müzesinde Paleolitik Çağa ait aletler, Eski Tunç, Hitit, Geç Hitit, Pers ve Klasik döneme ait buluntu ve kalıntılar sergilenmektedir. Son yıllarda GAP Projesi kapsamında yapılan baraj gölleri altında kalan alanlardaki eserlerin büyük çoğunluğu buraya taşınmıştır. Bunların başında da Zeugma’dan çıkarılan eserler gelmektedir.

Bugün müze çeşitli bölümlerden oluşmuştur. Müzenin geçici sergileme ve nostalji bölümünde sergiler, arkeoloji ve dünya müzelerinin son gelişimleri ile haberleri ziyaretçilere duyurulmaktadır.

Müzenin kronolojik salonunda; yörenin kronolojisi, antik yerleşim alanları ve kazı merkezleri haritalarla tanıtılmaktadır. Bu bölümde Fırat ve Dülük kenarında ele geçen Paleolitik taş aletler, Demir Çağı eserleri, Urartu, Akamenit-Pers, Helenistik, Kommegena ve Roma eserleri teşhir edilmektedir.

Müzenin Zeugma salonunda Zeugma’da (Belkıs) ele geçen mezar buluntuları, heykeller, idoller, kabarmalar ile mozaik panolar sergilenmektedir.

Müzenin küçük buluntular ve sikke salonunda tarih öncesi tüm dönemleri kapsayan bronz, mermer, pişmiş toprak eserler bir araya getirilmiştir. Bunların başında dinsel inanç ile ilgili insan ve hayvan heykelcikleri, kült eşyaları, figürinler, damga ve silindir mühürler, süs iğneleri, bilezik ve torsolar, fibulalar, yüzük taşları, mühür baskıları, altın ve gümüş eşyalar sergilenmektedir. Sikkelerin bir araya getirildiği bu bölümde Grek, Helenistik, Roma, Bizans, İslâm ve Osmanlı dönemlerine ait altın, gümüş ve bronz sikkeler teşhir edilmiştir. Ayrıca Osmanlı dönemine ait nişanlar da onları tamamlamaktadır.

Müzenin bahçesinde ise Hitit ve Geç Hitit dönemine ait Bazalt taşından kabartma steller, mezar taşları, Roma dönemi lahitleri, çeşitli yapılara ait taş mimari eserler bulunmaktadır.


Kamil Ocak Caddesi No:2
Tel : (0342) 324 88 09
(0342) 323 51 49
Faks : (0342) 324 38 22


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.gaziantep.gov.tr, www.guide-martine.com adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 14:50:22
Güncelleme :28 Mayıs 2009 Perşembe 17:52:34

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?