5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

MARDİN, 'ALTERNATİF TIP'IN MERKEZİ OLACAK

Mardin Artuklu Üniversitesi, yükseköğretime iddialı bir giriş yaptı. Bünyesinde açılacak Kürt Dili ve Süryani dili anabilim dalları ile dikkatleri üzerine çeken üniversite, en az TRT Şeş kadar ses getirmeyi planlıyor.

Yeni eğitim yuvasının bir diğer önemli hedefi, Mardin'i bölgenin alternatif tıp merkezi haline getirerek, bilimde çığır açmak. Bu kapsamda Uzakdoğu, Rus ve kadim Mezopotamya tıbbıyla ilgili anabilim dalları kurulacak. Akupunktur, musiki ve çeşitli psikolojik tedavi yöntemleri ders olarak işlenecek. Böylece sağlık turizmine akademik bir nitelik kazandırılacak.

Üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, çalışmalarını Zaman'a anlattı. Güneydoğu için en faydalı üniversitenin sosyal bilimler alanında olacağını söyleyen Omay, Artuklu'yu bölgenin 'Medeniyetler Üniversitesi' haline getireceklerini vurguladı. "Bölge halkının barışına, ilim ile gelişmesine yardımcı olmak temel kaygımız. Gerek Kürt gerekse Süryani dili milletin hayrına olacak." diye konuştu. Bu noktada yöre halkıyla yakın temas içine girdiklerine dikkat çekerek, üniversite bünyesinde Kürt ve Süryani dili anabilim dalları açma noktasında sona yaklaştıklarını kaydetti. Yükseköğretim Kurulu'ndan izin çıkması halinde 2009'da yüksek lisans ve doktora talebeleri almaya başlayacaklarını belirtti.

Prof. Omay'a göre, bu çalışmalar en az Kürtçe televizyon TRT Şeş kadar etkili olacak. Kürt ve Süryani dili bölümleri açılmasında hem Kürt aydınlardan hem de bölgedeki Mardin Süryani Metropoliti Saliba Özmen'den destek alan üniversite, Arap ve Fars dillerinde de bölüm kurmayı planlıyor. Şu anda bünyesinde misafir öğretim üyesi de barındıran kuruma, Kuzey Irak'taki Dukok ve Erbil üniversiteleri ile Şam Üniversitesi'nden öğretim üyesi geliyor.

Artuklu Üniversitesi'nin ikinci önemli hedefi, Mardin'i bölgenin alternatif tıp merkezi haline getirmek. Bu noktada eski Mezopotamya, Uzakdoğu ve Rus alternatif tıbbı öğretilecek. Bu eğitimin hem bölgeye hem de sağlık turizmine büyük fayda sağlayacağını aktaran Omay, akupunktur, musiki ve çeşitli psikolojik tedavi yöntemlerinin işleneceğini dile getirdi. 2 bin öğrenci ve 65 öğretim görevlisinin yer aldığı üniversite, güzel sanatlar, konservatuar ve mimarlık alanında da faaliyetler yürütecek.

 

Çağlar Avcı - Zaman
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 20:01:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?