7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

"DEP'te bulunmak bir hataydı"

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde AK Parti'den belediye başkanlığına aday adayı olan kapatılan DEP'in kurucusu ve Meclis eski üyesi Cemil Aydoğan, DTP'li İlçe Belediye Başkanı Cihan Sincar'a yüklendi. 

Aydoğan, "Cihan Sincar hem kendi kredisini hem de DTP'nin kredisini bitirdi. DEP olayını yıllar sonra bir hata olarak değerlendiriyorum" dedi. 

AK Parti'den Kızıltepe Belediye Başkanlığı için aday adayı olan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi eski Başkanı Cemil Aydoğan gazetecilere ilginç açıklamalarda bulundu. Mardin'de beş yıl süre ile İHD Şube Başkanlığı yaptığını ifade eden Cemil Aydoğan, kapatılan DEP'in kurucuları arasında yer aldığını ve Meclis üyeliğini yaptığını söyledi. DEHAP'ta kısa bir süreliğine genel başkan vekilliğinde de bulunduğunu vurgulayan Aydoğan, DEP ve DEHAP'ta aradığını bulamadığını, beyaza siyah demediği için parti teşkilatı içinde yer almaktan kaçındığını ve 2003 yılında kendi isteği ile partiden ayrıldığını belirtti. Aydoğan, "Mardin'de şartların ağır olduğu dönemlerde İnsan Hakları Derneği Başkanlığını yaptım. Ama hiçbir zaman herhangi bir örgüte, herhangi bir gruba ve kişiye taraf olmadım. Doğruluğuna inandığım şeyleri savundum. Haksızlığa uğrayan tarafın yanında yer aldım. İHD Başkanlığı yaptığım beş yıl içinde yurtiçinde ve yurtdışında insan haklarının konuşulduğu, tartışıldığı birçok platformda yer aldım. 

Hukuk devleti formları içinde insanların uğradıkları haksızlıklara karşı durmaya çalıştım. Bundan da pişmanlık duymuyorum" şeklinde konuştu.

KAPATILAN DEP'TE YER ALMAK BİR HATAYDI
Kapatılan DEP'in kurucuları arasında yer aldığını ve Meclis üyeliği yaptığını söyleyen Cemil Aydoğan, DEP'te insan olma gereği çerçevesi içinde yer aldığını, ancak hiçbir zaman PKK'lı olmadığını belirtti.
 
DEP'e kurucu olmakla hata yaptığını geç fark ettiğini bildiren Aydoğan, "Ben DEP'in kurucusuyum. Meclis üyeliği de yaptım. DEHAP'ta Meclis üyeliği ve Genel Başkan vekilliği yaptım. Hakların evrenselliğini ve insanların hukuk çerçevesi içinde aynı haklara sahip olması gerektiğini savundum. DEP ve DEHAP'ta yer almanın temelinde bu düşünce yatıyordu. Ancak zaman içinde kararların merkezden dikte ettirildiğini, Meclis üyeleri ve tabanın söz sahibi olmadığını gördüm. Bu benim insan hakları anlayışıma ters düşüyordu. Kendi isteğimle, mücadelemden taviz vermeden kılıcımla, kalkanımla partiden istifa ettim. DEP olayını yıllar sonra bir hata olarak değerlendirdim" ifadelerini kullandı.
AK Parti'den aday adayı olmasının tamamen vicdanı bir muhasebenin ardından ortaya çıktığını kaydeden Cemil Aydoğan, AK Parti ilçe yönetiminin de desteğini aldığını savundu. DTP'yi zorlayabilecek tek aday adayı konumunda olduğuna işaret eden Aydoğan, "Şimdi Belediye Başkanı olan Cihan Sincar hem kendi kredisini hem de DTP'nin kredisini bitirdi. Aday adaylığım onaylanırsa kazanma şansımın büyük olduğuna inanıyorum. Çünkü oldukça geniş bir çevrem var. Bunun yanında tecrübelerim, deneyimlerim var. Kızıltepe ilçe halkına iyi hizmet edecek kapasitede hissediyorum kendimi. DTP'den teklifler geldi. Mardin merkezden AK Parti'den aday adayı olmam durumunda beni destekleyeceklerini söylediler. Ama bu teklifi kabul etmem mümkün değil" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 12:22:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?