5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

"Marka Kent olacağız"

AK Parti Mardin belediye başkan adayı Av.M.Beşir Ayanoğlu, Mardinimiz.com genel yayın yönetmeni Burak Erdem'in sorularını yanıtladı.

Mardin’in en büyük ve en öncelikli sorunu nedir? Siz, Mardin için ilk olarak neyi hedefliyorsunuz?

Mardin’in bana göre en öncelikli sorunu altyapı ve çarpık yapılaşmadır. Su şebekesi ve kanalizasyon şebekelerinin yenilenmesi gerekir. Bizim bu noktada projelerimiz var ve hükümetimizin de desteği ile bu çalışmalar göreve geldiğimiz andan itibaren hızlı bir şekilde başlayacaktır. Çarpık yapılaşmayı gidermek amacıyla projelerimiz işleme konulacak. Mevcut ve yeni imar programlarını hızlı bir şekilde uygulayacağız.Yeni kurulacak Artuklu Üniversitesi civarındaki yerlerde yeni yapılanmalar olmalıdır. Mardin şuan gelişmekte olan bir şehir. Bizim en öncelikli hedefimiz Mardin’i ‘Marka Kent’ haline getirmektir. Mardin; kültür, turizm ve eğitim şehri olmalıdır. Mardin’e dışarıdan gelenler Mardin’in büyüsüne kapılmalı ve Mardin gelenleri cezp etmelidir. Mardin’in bir diğer önemli sorunu da sit alanı içinde betonarme yapıların bulunmasıdır. Kentsel dönüşüm projesi ile bu betonarme yapıların ortadan kaldırılıp, tarihi yapıların ortaya çıkması sağlanmalıdır. AK Parti hükümetinin bu yönde çalışmaları başladı. Betonarme binaların yıkımına da süratle başlandı. Şunu özellikle belirtmeliyim ki evleri, işyerleri yıkılacak vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. TOKİ tarafından kendilerine yeni ev ve işyerleri verilecek.

Bizler her şeyden önce turizme yoğunlaşacağız ve turizm üzerinden vatandaşlarımıza istihdam sağlamanın yollarını arayacağız. Biz Mardin’i turizm merkezi yaptığımız zaman, buradaki butik otel sayısı artacak ve ev pansiyonculuğu başlayıp, gelişecek. Mardin’e gelen yerli ve yabancı turistler Mardin’e belli bir gelir bırakacaklar. Bizler gerekli altyapıları sağlayarak, vatandaşımızın turizm üzerinden gelir elde etmesini sağlayacağız. Bizler belediye olarak işsizliğin veritabanını oluşturacağız. İşsizliği nasıl ortadan kaldırabiliriz, işsizliğin nedeni nedir sorularına cevap arayacağız. Kısacası Mardin’i kalkındırmanın yollarını arayacağız.

Mardin’in en önemli sorunlarından biri de bildiğiniz gibi otopark sayısının yetersiz oluşu. Otopark sorunu ile ilgili projeleriniz nelerdir?

Bakınız eski sit alanı içerisinde bir taşı yerinden oynatmamız yasalara göre mümkün değildir. Çünkü yasalarla bunlar koruma altına alınmıştır. Bu nedenle bizim Diyarbakırkapı’daki eski sanayi sitesi çarşısını otoparka dönüştürmek için çalışmalarımız olacak. Orası özel mülkiyet alanı olduğu için rahatlıkla çalışmalarımızı yapabileceğiz. Tabi bu noktada hemşerilerimize de iş düşmektedir. Bu nedenle oradaki vatandaşlarımızla iletişime geçeceğiz. Oradaki dükkanların yıkılması gerekmektedir. Bunu sağlayabilirsek, otopark sorununu bir nebze de olsa halletmiş olacağız. Diğer bir nokta ise ‘Üçyol’ mevkisidir. Orada da vatandaşlarımızla iletişime geçip, otopark ihtiyacımızı bir şekilde karşılamayı düşünüyoruz. Ayrıca uzun vadeli olarak bizim düşüncemiz ve isteğimiz 1. Cadde’yi İstanbul-Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi gibi yapabilmektir. 1.Cadde’yi tramvayların olduğu, faytonların olduğu bir yer haline getirmek istiyoruz. Tabi bunlar hemen gerçekleşecek projeler değildir. 10-15 yıllık bir süreç sonunda bunları gerçekleştirmeyi çok istiyoruz.

Beşir Bey, başkan seçildiğiniz takdirde Mardin bir otogara sahip olacak mı?

 Başbakan’ımız tarafından bana adaylığım tebliğ edilir, edilmez; İstanbul’da akademisyenlerle ve MAREV ile birlikte Mardin’in sorunları ve çözümleri için bir ön çalışma yaptık. Bunun sonucunda arkadaşlarımla bir seçim bildirgesi hazırladık. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum ki Mardin’de ilk defa bir başkan adayı seçim bildirgesi yayınladı. Seçim bildirgemizde de öncelikli olarak otogar ile ilgili projemizi yazdık. Bakınız şuan Mardin’e gelen turistler ve vatandaşlarımız maalesef kaldırımlardan binip, kaldırımlara inmektedir. Bu çağdışı görüntüyü ortadan kaldırmak için Yap-İşlet-Devret modeli ile mutlaka otogar yapacağız.

Çöp sorunu ile ilgili projeleriniz neler?

Başbakan’ımızın güzel bir tabiri var. “Belediye başkanları 3Ç’lerle kararlı bir şekilde mücadele edecek” Bu 3Ç’ler çöp, çamur ve çukurdur. Bu slogan bizler için sayın Başbakan’ımızın bir emridir ve bunları kısa sürede gidermek için elimizden geleni yapacağız. Fakat bu noktada Mardinli vatandaşlarımıza da önemli bir iş düşmektedir. Kendilerinden çok önemli bir talepte bulunuyorum. Lütfen, çöplerinizi poşet içinde ve zamanında atınız. Çöplerin dağılmasını engellememiz gerekmektedir. Çöplerin dağılmasını engellediğimiz zaman çöp sorunu diye bir şey kalmayacaktır. Ben eminim ki Mardinli vatandaşlarımız bu konuda gereken hassasiyeti gösterecektir.

Mardin Kalesinin turizme açılması fikrine nasıl bakıyorsunuz? Seçildiğiniz takdirde kalenin turizme açılması için girişimlerde bulunacak mısınız? Ayrıca seçim bildirgenizde yer alan dikkat çekici bir “Uçan Balon” projeniz var. Bu projeniz hakkında da bilgi verir misiniz?

Mardin Kalesinin turizme açılmasını bende çok istiyorum. Fakat bu sadece belediyenin elinde olan bir durum değildir. ODTÜ’nün hazırlamış olduğu bir çalışma var. Kalenin bazı kayalarının sağlamlığı ile ilgili yapılan bir çalışma var. Buradan gelecek sonuçlara göre bizler kalenin turizme açılması için gereken başvuruları yapacağız. Tabi orada güvenlik boyutunu da ilgilendiren önemli bir durum var. Çünkü biliyorsunuz kalede şuan Hava Radar Mevzi Komutanlığı’na bağlı bir radar sistemi var. Kalenin turizme açılması Genelkurmay Başkanlığı’nın ve Milli Savunma Bakanlığı’nın izniyle, desteğiyle gerçekleşebilir. En azından tamamını turizme açamasak da belli günlerde toplu turlarla turistlerin ve vatandaşların ziyaret etmesini sağlamaya çalışacağız. Bizim de bu konuda çok ciddi girişmelerimiz olacak. Öyle tahmin ediyorum ki kalenin turizme açılması bize kısmet olacak. Uçan balon konusuna gelince bizler uçan balon projemizi seçim bildirgemize yazdığımız zaman bazı arkadaşlarımız projemizi uçuk bir fikir olarak nitelendirdiler. Oysa öyle değil! Bakınız şuan Nevşehir’de bu sistem kullanılıyor. Bizde Mardin’e getirmeyi düşünüyoruz. Uçan balon projemiz özel müteşebbisler tarafından yapılacak. Uçan balonlarla Mardin’in seyredilmesini sağlamak bizleri mutlu edecektir.

Artuklu Üniversitesi ile ilgili çalışmalarınızı yakından bilen birisi olarak sormak istiyorum, başkan seçildiğiniz takdirde üniversitemiz ile ilgili projeleriniz neler olacak?

Artuklu Üniversitesi Mardin için olmazsa olmazlardandır. Her şeyden önce üniversitemiz gelmektedir. Ben Mardin Artuklu Üniversitesini Koruma ve Yaşatma Derneği’nde çok önemli çalışmalar yaptım. Bizler bu dernekte görev alarak çok önemli tarihi bir misyonu üstlendik. Burak Bey, sizin aracılığınızla bu derneğe katkısı olan bütün hemşerilerime minnet duygularımı iletmek istiyorum. Üniversitemiz için sayın valimizin, mevcut belediye başkanımızın çok önemli katkıları oldu. Üniversitemiz için eşya piyangosu düzenledik. Bu piyangodan gelen para ile Artuklu Üniversitesi imar planını hazırladık. Biz Mardin sevdalıları olarak bunları hazırlayarak, süreci hızlandırdık. Artuklu Üniversitesi ile ilgili projelerimiz hazır. Nasıl ki dernek olarak süreci hızlandırdıysak, belediye olarak da üniversitemizin temelini atacağız. Biz Mardin’i akademik kent haline getireceğiz. İnsanlar, geçmişte olduğu gibi şimdide Mardin’e ilim almaya gelecekler. Mardin’e hak ettiği kimliği kazandıracağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Yenişehir’de yılan hikayesine dönen Karayolları Şube Şefliği elinde bulunan arazi ile ilgili projeleriniz nelerdir?

Bakınız biz seçim bildirgemizde de bu konuya yer verdik. Bizler o alanın sosyal, kültürel, sportif ve mesire yeri olmasını istiyoruz. Oraya basketbol sahası yapmayı düşünüyorum. Yine oraya çay bahçesi yapmak istiyoruz. Yani o alanı insanların zaman geçirebileceği, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunabileceği bir yer haline getirmek istiyorum. Orası Yenişehir’in kalbi olmalı. Ağaçlandırılarak yeşil alan haline getirilmeli. Bu konuda elimden geleni yapacağım.

Bildiğiniz gibi Mardin, sosyal etkinliklerden yoksun bir kent. Bu noktada ne tür sosyal etkinlikler hazırlamayı düşünüyorsunuz? Projeleriniz nelerdir?

Geçtiğimiz günlerde sizinde bildiğiniz gibi Başbakan’ımız Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Kültür merkezimizde her türlü sosyal faaliyette bulunmamız mümkündür. Biz kent-kültür konseyini kuracağız. Bu proje kapsamında şehir tiyatrosunu kurmak istiyoruz. Mardin’e mutlaka bir tiyatro salonu gerekmektedir. Çocuk korosu ve gençlik korosu kuracağız. Halk oyunları ekibimizi kuracağız. Amatör sporlarla ilgilenen gençlerimiz için spor kompleksleri açmayı hedefliyoruz. Yani Mardin sosyal etkinliklerden yoksun bir kent olmayacak.

Mardinlilerin neredeyse tek sosyal etkinliği olan Mardinspor için ne düşünüyorsunuz?

Burak Bey, bakınız her zaman gururla söylüyorum: “Ben Mardinsporluyum” Yalnız taşıma suyu ile değirmen dönmez. Mardinspor’u kurtaracak olan altyapıdır. Amatör Mardinli gençlerimizin Mardinspor’da futbol oynamaları gerektiğine inanıyorum. Altyapıyı güçlendirmeye yönelik çalışmalarımız olacak. Mardinspor, ne yazıkki şuanda mali kriz içerisinde. Mardin sevdalılarını, iş adamlarımızı acilen Mardinspor’a desteğe davet ediyorum. Çok büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Mardinspor küme düşerse, bir daha bir üst lige çıkamaz. Herkes bunun bilincinde olmalı. Gelin, Mardinspor’a destek olun. Geçtiğimiz günlerde Mardinspor yöneticileri ile görüştük. Sayın valimizle ve değerli milletvekillerimizle Mardinspor’a destek noktasında görüştük. Bizlerde göreve geldiğimiz zaman belediyenin tüm imkanlarını zorlayarak, elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Mardinspor taraftarları müsterih olsun. Bakınız altını çizerek belirtiyorum, Beşir Ayanoğlu birçok kişiden daha fanatik bir Mardinsporludur.

Bilindiği gibi Mardin Belediyesi, Türkiye’de en borçlu belediyelerden biri. Hem bu borçlar için hem de anlattığınız projeler için ciddi bir finans gerekiyor. Kısacası parayı nereden finanse edeceksiniz?

Burak Bey, ifade ettiğiniz sorun sadece Mardin belediyesine ait bir sorun değildir. Şuan birçok belediye bu sorunla karşı karşıya kalmış durumda. Bizler elbette bu durumun arkasına sığınmıyoruz. Önceliğimiz işçi alacakları olacaktır. Zaten işçi alacakları ödendiği takdirde belediye rahat bir nefes alacaktır. Biz projelerimizin birçoğunu Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştireceğiz. Belediye yasasın bizlere vermiş olduğu yetkiyi kullanacağız. Özel müteşebbisler ile projelerimizi gerçekleştireceğiz. Otogarımızı, sebze halini, mezbahayı bu şekilde yaptırmayı düşünüyoruz. Müteşebbis bulmakta zorlanabiliriz ama her zaman sınırları zorlayacağız. Biz maddi durumu iyi olan hemşerilerimizin ayağına gideceğiz. Gelin, bu tesisi kurun, siz işletin, biz sizden yasal vergiler dışından başka bir şey istemiyoruz diyeceğiz. Biz bu şekilde tesislerimizi yapacağız. AK Parti hükümeti bize bu konuda da fazlasıyla destek olacaktır. Bakınız kentsel dönüşüm projesi için hükümetimizin ayırdığı bütçe 200 milyon TL, yine üniversitemiz için hükümetimizin ayırdığı bütçe 500 milyon TL’dir. Bu iki büyük proje için toplamda 700 milyon TL bütçe ayrılmıştır. Belirttiğimiz miktarlar çok ciddi miktarlardır. Yani 3-4 yıl içinde bu para Mardin’e geldiği zaman çok açık söylüyorum Mardin şaha kalkar. Bunlar AK Parti’nin projeleridir. Bunları Mardinli hemşerilerim göz önüne almalıdır. Bakınız yarın bir başka parti belediyeyi alırsa ki inşallah böyle bir şey söz konusu olmayacak ama Mardin tökezler. Mardin’de belediyeyi AK Parti kazanmalıdır ki yerel yönetim ve merkezi hükümet uyum içinde çalışsın. Vatandaşlarıma şunu söylüyorum “Sen Mardin’sin, büyük düşün”

Bizler vatandaşlarımızın karşısında açık ve şeffaf olacağız. Belediyenin geliri ile giderini belli periyotlarda, basını çağırarak brifingler düzenleyip, vatandaşlarımıza söyleyeceğiz. Bizim gizli saklı bir şeyimiz yok. Vatandaş neyin ne olduğunu bilecek. Belediye 85 bin vatandaşımıza aittir. Ben vatandaşımın hizmetinde olacağım. Vatandaşın kafasında belediye ile ilgili soru işareti kalmayacak.

Son olarak Mardinlilere ne söylemek istersiniz?

Ben gençliğin verdiği heyecan ile seçim çalışmalarımı sürdürüyorum. Şuan çok heyecanlıyım. İyi niyetim herkes tarafından bilinmektedir. Bu işi becerebileceğimize yürekten inanıyoruz. Esnaf ziyaretlerinde, diğer ziyaretlerimizde herkes beni bağrına bastı. Vatandaşlarımızın gösterdiği bu sevgi karşısında güvenimin iki katına çıktığını rahatlıkla söyleyebilirim. İnanıyorum ki 29 Mart’ta değerli hemşerilerim çok yüksek bir oy oranı ile görevi bizlere verecektir. Ben belediyeye adaleti getireceğim. Belediyeye hukukun üstünlüğünü getireceğim. Şunun altını çizerek söylüyorum; biz milletin egemenliği dışında başka bir güç, başka bir egemenlik tanımıyoruz. Biz, hukukun üstünlüğü dışında başka bir şey tanımıyoruz. Mardin artık bazı yükleri taşıyamıyor. Buradan ne anlatmak istediğimi Mardinli hemşerilerim çok iyi anlamıştır. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Biz bu yola çıkarken ailemizi, sevdiklerimizi bir tarafa bırakıp çıktık. Ödenmesi gereken bir bedel varsa, ödemeye hazırız. Rabbim beni vatandaşlarıma karşı mahcup etmesin.
 Beşir Bey, yapmış olduğumuz keyifli ve samimi söyleşi için teşekkür ediyor, bu zorlu yarışta size başarılar diliyorum. 

 Burak Bey, bana bu fırsatı verdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Her zaman kapımız sizlere açık olacaktır.

 

mardinimiz.com
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 12:31:30
Güncelleme :9 Mart 2009 Pazartesi 13:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
balyoz IP: 88.231.140.xxx Tarih : 11.03.2009 18:48:04

hay agzına saglık nihat kardeşim


ahmet kuşburnu IP: 94.122.140.xxx Tarih : 10.03.2009 01:17:25

sayın başkan adayımız işci fazlalıgından bahsetmişmisiniz ve işci cıkartacagınızı söylemişmisiniz bize bu konuda bi acıklama yaparsanız seviniriz


nihat toparlı IP: 88.231.192.xxx Tarih : 10.03.2009 03:11:42

beşir bey bakıyorum daha politikaya girmeden politik dilini geliştirmisin gerci buda normal zira meslegin avukatlık,çok iyi çok guzel anlatıyorsun,da şimdi görevde bulunan bay tavukçu pardon pamukçu,da akp li deilmi bu sorunları sen göruyonda o neden göremedi belkide tek eksigi senin gibi buyutecli gözluk takmaması olabilirmi acaba,benden başka biri secilirse saydıgım bu hizmetlerin hiç birisini,hukumetten onay alıp yerine getirmesi mumkun deil diorsun,sana boyle konuşma yetkisini kim verdi ve kim verebilir,sakın olaki mardine çantada keklik gözuyle bakmaya kalkışma bu halk seni o koltuga deil bir semere bindirecek kadar akıllıdır hükumeti arkana alıp milletin gözunu korkutma sakın iş yapacak adam adam gibi olsa hukumetin yalakalıgına ihtiyacı olmaz yeterki namuslu olsun,bunun örnegini midyat ilçemizde göruyoruz görmediyseniz gidin bakın adam akp li deil ama allahına kadar hizmet yapıyor sen şimdiden vatandaşı tehtit edeceksen,arkana bizim ithal vekili arkana alsan bile,sınıfta kalırsın,yukarda yadıgın tehditkari sozlerini en kısa zamanda geri almanı ve mardinlilerden özür dilemeni bekliyorum ,yoksa  bu röportajını oldugu gibi başbakanına faxlarım bunuda yaparım emin ol,yapamasan adımı soyadımı yazmazdım