5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

100 yıllık su hasreti sona erdi

Mardin'in Kızıltepe ve Nusaybin ilçeleriyle birçok yerleşim alanını suya kavuşturacak Beyaz Su Projesi hayata geçirildi.

Mardin, Kızıltepe, Nusaybin, Ortaköy, Şenyurt, Gökçe ve Yalımlı beldelerinin içme suyunun karşılanmasına yönelik organize edilen proje için açılış töreni düzenlendi.

Beyaz Su'da düzenlenen açılış törenine AK Parti Milletvekilleri Gönül Şah Kulubey, Halit Demir, Vali Hasan Duruer, Emniyet Müdürü Serdar Meriç, Belediye Başkanı Metin Pamukçu ve çevre köylerden gelen vatandaşlar katıldı.

Törende Gençlik Spor İl Müdürlüğü folklör ekibi, yöresel oyunlarla katılanlara keyifli anlar yaşattı. Beyaz Su Projesi'nin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mardin'in bir asırdır çektiği su hasretinin sona erdiğini söyledi. Başkan Pamukçu, ''Gelmiş geçmiş bir çok siyasetçinin söz verip de gerçekleştiremediği bu proje bizim hükümetimize nasip olmuştur. Mardin Beyaz Su Projesi'nin tamamlanması tarihi gün olarak Mardin için altın harflerle yazılacaktır" diye konuştu.

AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Şah Kulubey, hiçbir hükümetin başaramadığı Beyaz Su Projesi'ni AK Parti hükümeti olarak başardıklarını belirterek, ''AK Parti hükümeti tarafından yapımına başlanan ve AK Parti hükümetinin başarılı çalışmaları sonucu 56 milyon liralık ve 102 kilometre isale hattının tamamlanması ile birlikte 250 bin kişi suya kavuştu''dedi.

Beyaz Su Projesi'nin Mardin, Kızıltepe, Ortaköy, Nusaybin ve Girmeli köy grubunun 40 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek dev bir proje olduğuna dikkat çeken Gönül Şah Kulubey, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olmadan önce Mardin'de yaptığı mitingde açılan bir pankartta 'Mardin suya kavuşsun Beyaz Su Projesi hayata geçirilsin' şeklindeydi. Başbakan olduktan sonra DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucu Beyaz Su Projesi hayata kavuşturuldu. Hiçbir hükümetin başaramadığını AK Parti hükümeti başarmıştır ve tamamlamıştır. Tarihi bir gündür hizmette sınır tanımayan bir hükümet iş başındadır'' şeklinde konuştu.

Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin'de yapılacak olan hizmetlerde parti gözetmeksizin herkesin yanında olacaklarını belirterek, ''Türkiye'de tarihi açıdan önemli bir konumda olan bu şehre valilik yapmak benim için bir şanstır. Burası Kuzey Mezopotamya topraklarıdır. Bereketli topraklardır. Türkü, Kürdü, Arabi, Süryanisi hep birlikte hoşgörü içerisinde yaşıyoruz. Mardin'de ilk önem vereceğimiz konuların başında eğitim olmazsa olmazıdır. Saniye ve tarımı geliştirmeliyiz. Tarihi kentin yapısını korumalıyız. Su hayattır. Örf ve geleneklerimizde önemli bir yeri vardır. Su gibi aziz olalım" ifadelerini kullandı. Törenin ardından Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ekiplerinin hummalı çalışmaları sonucunda Kızıltepe Belediyesi tarafından yaptırılan 20 bin tonluk dev su deposuna su bırakılmaya başlandı.

Öte yandan bazı köylüler, Beyaz Su Deposu ile yapılması planlanan termik santralin yan yana olmasının düşünüldüğünü belirterek duruma tepki gösterdi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 20:09:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?