7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

13 çocuk için 100 yıl hapis istemi

İHD MARDİN ŞUBESİN'DEN BASIN AÇIKLAMASI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi Midyat Kapalı Cezaevi'nde politik nedenlerden dolayı 13 çocuk tutuklu bulunduğunu belirterek bu çocukların haklarında 100 yıla kadar hapis cezası istendiğini açıkladı.

Konu ile ilgili açıklama yapan İHD Şube Başkanı Erdal Kuzu, Terörle Mücadele Kanunu'nu (TMK) eleştirdi.

Daha önce Mardin Cezaevi'nde hükümlü ve tutuklu çocuklar hakkında kamuoyuna bilgi verdiklerini ifade eden Kuzu, "Midyat M Tipi Cezaevi'nde bulunan TMK mağduru çocukların durumunu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Midyat Kapalı Tip Cezaevi'nde halen 13 çocuk tutuklu veya hükümlü olarak politik nedenlerden dolayı bulunmakta ve haklarında asgari 100 yıl ceza istenmektedir. Çocuklar örgüt üyeliğini düzenleyen TMK 7/2 ve 2911 sayılı yasalara muhalefet ettikleri gerekçesi ile tutuklanmışlardır. Halen tutuklu bulunan bu çocuklar toplumsal olaylarda taş attıkları gerekçesi ile cezaevinde bulunmaktadırlar. Yaşlarının iki katı ceza talep edilen TMK mağduru çocuklar hakkında hazırlanan iddianamelere uygun ceza verilmekte, verilen cezalar Yargıtay tarafından onanmaktadır" dedi.

Midyat Cezaevi'nde bulunan çocukların psikolojik destekten yoksun olarak yetişkinler ile aynı koğuşta kaldıklarını ileri süren Kuzu, "250 kişilik kapasitesi bulunan cezaevinde 560 kişinin kaldığı dikkate alındığında çocukların hangi şartlarda kaldıkları daha iyi anlaşılacaktır. Toplumsal bir sorunun çözümsüzlüğün sonucu olan TMK mağdurları çocukların bir an önce serbest bırakılması gerekmektedir'' görüşünü dile getirdi.

Kuzu, siyasal iktidarın açılım politikalarında samimiyetini söz konusu çocuk tutuklular için gerekli yasal değişiklikleri yaparak göstermesi gerektiğini anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2010 Perşembe 15:16:03
Güncelleme :11 Şubat 2010 Perşembe 20:50:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?