5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

14 yıllık terör zararına 81 YTL tazminat

MARDİN’in Derik İlçesi’nde terör ve terörle mücadele nedeniyle evi ve tarım arazisi zarara uğradığı iddia edilen Şemdin Kaya’ya 81 YTL terör tazminatı verildi


Verilen tazminatı komik bulan Kaya, avukatı aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracak.

Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması için çıkartılan 5233 Sayılı yasa gereği özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde valiliklerce oluşturulan Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zarar Tespit Komisyonları, zarara uğrayanların başvurularını değerlendiriyor. Mardin’in Derik İlçesi’ne bağlı Bağlarası Köyü’nde oturan Şemdin Kaya da bu haktan yararlandırıldı. Kaya ile birlikte 16 mirasçıya terör ve terörle mücadele nedeniyle kullanmadıkları evleri ve arazileri için, arazilerin kıraç, ekilebilecek durumda olmadıkları da dikkate alınarak 81’er YTL terör tazminatı ödenmesi kararlaştırıldı. Mardin Vali Yardımcısı Aytaç Akgül’ün başkanlığını yaptığı 6 No’lu Zarar Tespit Komisyonu’nun verdiği bu karara komisyon üyesi Mardin Baro Temsilcisi avukat Özlem Mungan karşı oy kullandı. Belirlenen 81'er YTL tazminatın adil olmadığını, komisyon kararındaki itirazında belirten Mungan şöyle dedi:


“Mardin ilinde yaşanan ve 3 yıl süren kuraklık döneminin tümüyle tarımsal gelirden düşülüyor olması hakkaniyete aykırıdır. Zira köylü kuraklık döneminde de yaşamını sürdürecekti. Örneğin, suya ihtiyaç duymayan ya da çok az suyla mahsul alınabilen ekimler yapılabilecek, veyahut ekim yapılan arazide çıkacak otlarla hayvanlar beslenebilecekti. Bu ve benzer suretlerle gelir elde edilebilecekti. Bu hususlar göz önünde bulundurularak, adil bir oran belirlenebilirdi.”

AİHM’E GİDECEK

Terör ve terörle mücadele nedeniyle 1994’den bu yana babasına ait ormanlık alandaki evi ve tarım amaçlı arazisini kullanamadığını belirten Şemdin Kaya da, bu zararı için 81 YTL tazminat ödenmesine tepki gösterdi. Kaya’nın Adana Barosu’na üye avukatı Vedat Özkan, yasanın eksikleri olmasına rağmen kapsamlı olduğunu belirterek, “Ancak, bölgeler arasında yapılan tazminat ödeme uygulamaları adaletsiz. Bürokratların duygusal ve ön yargılı davranmaları nedeniyle trajikomik kararlar çıkıyor. 14 yıllık zarar için 81 YTL tazminat ödenmesi vatandaşın gururu ve onuruyla oynamaktır” diye konuştu.

AİHM’e gideceklerini belirten avukat Özkan, “Zaten bu yasa AİHM’deki bin 500’ü aşkın terör ve terörle mücadeleden zarar görenlerin açtığı davaları geri çekmek için çıkartılmıştı. Haksızlıklar nedeniyle AİHM’den geri dönen davalar yeniden AİHM’e gider. Bir an önce, adaletli ödemeler yapılmalı” dedi.

Hürriyet / DHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2007 Perşembe 12:37:19
Güncelleme :24 Ağustos 2007 Cuma 19:46:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?