3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

2 PKK'lıya ömür boyu hapis istemi

Mardin'in Midyat İlçesinde polis memuru Hakan Açıl'ın kaçırılmasına katılan 1'i Irak uyruklu 2 PKK'lı terörist hakkında ömür boyu hapis cezası istendi.

Mardin'in Nusaybin İlçesinde 1 Nisan'da eylem hazırlığı içindeyken yakalanan PKK'lılar Irak uyruklu Bahtiyar Ali ve Sedat Oğul'un yargılanmasına 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Haklarında TCK'nın 302/1 maddesi uyarınca ömür boyu hapis cezası istenen 2 sanık duruşmada hazır bulundu. İddianameyi okuyan mahkeme başkanı, sanık Sedat Oğul'un kapatılan HADEP'in İstanbul teşkilatında faaliyet gösterirken 6 yıl önce PKK'ya katıldığını, İran'daki Kelereş ve Dole Koge kamplarında askeri siyasi eğitim aldığını, Talabani peşmergeleriyle çatışmaya girdiğini, sözde Doğu Cephesi Askeri Biriminde görev aldığını, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki Faraşin, Besta ve Gabar dağlarında silahlı faaliyet yürüttüğünü beirtti. İddianameye göre sanık Sedat Oğul'un, Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışını protesto etmek için 9 Ekim 2005'te bir grup PKK'lıyla Midyat'ta yol kesme eylemine katıldığı, 60 araçtan indirilen vatandaşlara propaganda yapıldığı, bu sırada PKK'lıları korucu sanarak polis olduğunu söyleyen Hakan Açıl ile nişanlısı Birsen Ezgi Demir'in araçtan indirildiği, Açıl'ın kaçırılıp bir sığınağa konulduğunu, ardından Cehennem deresine götürülerek başta bir gruba teslim edildiği belirtildi. Sedat Oğul'un ayrıca 2 kez Nusaybin'deki Botaş petrol boru hattına bomba yerleştirip maddi hasara yol açtığını, güvenlik güçlerine ait mevzilere patlayıcı madde yerleştirdiğini kaydetti.

İddianemede, sanık Bahtiyar Ali'nin de Irak uyruklu olup 8 yıldan beri PKK içinde faaliyet gösterdiği, Kandil dağından Cudi, Gabar ve Bagok dağlarına geldiği, Midyat'ta polis Hakan Açıl'ın kaçırılması ve Botaş petrol boru hattına zaman ayarlı patlayıcı yerleştirilmesi eylemine katıldığı kaydedilerek her iki sanığın ağırlaştırılmış ömürboyu hapisle cezalandırılması istendi.

Duruşmada hazır bulunan sanıklardan Bahtiyar Ali, örgüt içindeki faaliyetlerinden dolayı pişman olduğunu dile getirdi. Sedat Oğul ise, silahlı eylemlere katılmadığını ifade ederek hakkındaki suçlamaları reddetti. Sanık avukatları da müvekkillerinin örgütün dağ kadrosunda yer aldıklarını, ancak silahlı eylemlere katılmadıklarını, bu nedenle haklarında 6.5 yıl hapis içeren örgüt üyeliğinden dava açılması gerektiğini ifade ettiler.
Kısa bir ara veren mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına, eylem evraklarının ilgili jandarma birimlerinden istenmesine karar verip duruşmayı erteledi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 17:31:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?