7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

7 yılda 12 dizi çekildi

Dünyanın birçok medeniyetine ev sahipliği yapan Mardin'de dizi ve sinema furyası devam ediyor. Kentin tarihî mekânlarında çekilen filmlerin reyting rekorları kırması, yapımcı ve yönetmenlerin iştahını kabartıyor.



İki yıldır çekimleri süren 'Sıla' dizisinin sona ermesinin ardından şimdi de tarihî kentte 'Sonbahar' ve 'İncir Çekirdeği' adlı sinema filmleri çekilecek. Yapımcı Handan Öztürk'ün yöneteceği 'Sonbahar'da ünlü tiyatro sanatçıları Yılmaz Erdoğan ile Demet Akbağ oynayacak. Başrolünde Özgü Namal'ın olduğu 'İncir Çekirdeği' ise Cannes Film Festivali'ne katılacak.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Mardin'in her geçen gün dünyanın ilgi odağı haline geldiğini söylüyor. 2002 yılında başlayan turizm akınının 2008'de doruk noktasına ulaştığını anlatan Kılıçlar, "Mardin, turizmden sonra dizi ve sinema film çekimlerinin uğrak mekânı oldu. Filmler Mardin'in uluslararası platformda da tanıtılması için önem taşıyor. 2002 yılında Mardin'e 25 bin yerli yabancı turist gelirken, 2008'de bu rakam katlananak arttı." diyor. Mardin'in önemli bir sanat kenti haline geldiğine dikkat çeken Kılıçlar, dünyanın bütün dizi film ve sinema yapımcılarını Mardin'e beklediklerini ifade ediyor.

800 yıllık tarihî geçmişi ile birçok dizi ve sinema filmlerine ev sahipliği yapan Artuklu Kervansaray'ın sahibi işadamı Sabahattin Evrensel de Mardin'in turizmden sonra film sektöründe de kabuğuna sığmadığını belirtiyor. Mardin'in film platosuna dönüştüğüne dikkat çeken Evrensel, şöyle konuşuyor: "Şu anda birçok yapımcı ve yönetmen Mardin'de dizi ve sinema filmi çekmek için kentimizi tercih ediyor. Bu da Mardin'in ne kadar huzurlu ve otantik bir kent olduğunu kanıtlıyor."

7 yılda 12 dizi çekildi

Mardin'de 1999 yılında Hülya Avşar'ın başrolünde oynadığı 'Salkım Hanımın Taneleri' adlı sinema filmi ile başlayan furya, Kenan İmirzalıoğlu'nun oynadığı, Osman Sınav'ın yönettiği 'Deli Yürek' sinema filmiyle sürdü. Kentte sonraki yıllarda çekilen bazı dizi ve sinema filmleri başrol oyuncularıyla birlikte şöyle sıralanıyor: Sibel Can 'Berivan', Mahsun Kırmızıgül 'Aşka Sürgün', Zuhal Olcay 'Seni Çok Özledim', Kadir İnanır 'Azap Yolu', Levent Kırca 'Ağa', Serdar Gökhan 'Küçük Ağa', Mehmet Ali Alakurt ve Cansu Dere 'Sıla', Hande Ataizi 'Tutsak'.

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 16:01:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?