8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

75 yıldır kumaşları süslüyor

Babasından miras kalan basmacılık sanatını 75 yıldır sürdüren Mardin’in 85 yaşındaki "Nasra Teyze"si, uzun yaşamını ve hayata bağlılığını sanatına olan aşkına bağlıyor.

Nasra Çilli, geçmişte elbise, masa ve yatak kılıfları ile ev süslemelerinde kullanılan geleneksel basmacılık sanatını devam ettiren Mardin’deki az sayıdaki ustadan biri.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Süryani asıllı Nasra Çilli, basmacılık sanatını, 8-10 yaşlarında babasını izleyerek öğrendiğini söyledi. O günden sonra bu sanata gönül verdiğini belirten Çilli, evini atölye olarak kullanıyor.

Günün erken saatlerinden gece geç vakitlere kadar, masa, yastık ve ayin örtüleri ile perde ve elbise için kullanılacak kumaşları, kök boyalarla nakış nakış işleyip süsleyen Çilli, kumaşın beyazına renk, basmakalıp şekile hayat veriyor.

Ana baskılar için hala babası ve dedelerinin hazırladığı kalıpları kullanan Nasra Çilli, motifleri o an, içinden geçen duygulara göre şekillendiriyor. Desenlerinde eskiyle yeniyi birleştiren Çilli, her seferinde farklı motif işlediğinden eserleri tek ve orijinal kalıyor. 

Ayin örtüleri hazırlıyor

Bu sanatın artık yaşam amacı haline geldiğini, basma yaparak hayata tutunup mutlu olduğunu dile getiren Çilli, geçmişte birçok eşyanın basmakalıp işlemelerle süslendiğini, şimdi ise sadece özel siparişler için çalışma yaptığını söyledi.

Çilli, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda sipariş aldığını, birçok ülkedeki kilisede kendi yaptığı ayin örtülerinin kullanıldığını ifade etti.

Nasra Çilli’nin basmakalıbını çıkardıkları arasında "İsa’nın Son Yemeği", öldürülen 40 Hristiyan azizin resimleri de bulunuyor. Çilli’nin yaptığı işten aldığı zevk, kendisini ziyarete gelen meraklılara, yaptığı tüm örtüleri üşenmeden göstermesiyle belli oluyor.

Atatürk’ten altın madalya

Nasra Çilli, Atatürk’ün, sanatını çok beğendiği için babasına altın madalya göndermesini de hiç unutamıyor.

Babasının basmakalıpla Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak’ı üç boyutlu resmettiğini belirten Çilli, bir elçiyle gönderilen resme hayran kalan Atatürk’ün, dönemin parasıyla 700 lira değerindeki altın madalyayı teşekkür için babasına gönderdiğini anlattı.

Çilli, bu sanatı yaşatmalarında, Atatürk’ün kendilerine bu kadar değer vermesinin önemli bir unsur olduğunu dile getirdi.

Beş çocuğu olan Nasra Çilli, basmacılık sanatının yaşaması için işi torunlarına da öğretiyor.

AA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 14:07:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?