7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

77 STK kalıcı ateşkese

MARDİN'DE 77 STK'DAN 'EYLEMSİZLİK' KARARIYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

77 sivil toplum örgütü silahların susması için İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi'nde basın açıklaması yaptı. İHD Şube Başkanı Erdal Kuzu PKK'nın eylemsizlik kararının kalıcı ateşkese dönüşmesi için her türlü müzakerelerde bulunacaklarını söyledi.

İHD Mardin Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu, Belediye İş Şube Başkanı Memduh Öztürk, Eğitim Sen Şube Başkanı Doğan Angay ve diğer STK temsilcileri katıldı. Ortak basın açıklamasını okuyan İHD Şube Başkanı Erdal Kuzu, bölgenin sivil toplum örgütleri olarak kısa süre önce, yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi ve silahların susmasını talep ettiklerini ve yapılan çağrılara PKK'nın yanıt vererek 20 Eylül'e kadar eylemsizlik kararı almasının kendilerini sevindirdiğini dile getirdi.

Kuzu, "Türkiye'nin içinde bulunduğu bu dönemde PKK'nın ilan ettiği bu kararın Kürt meselesinin şiddet dışındaki barışçıl çözümüne büyük bir olanak sağladığı düşüncesindeyiz. Çeyrek yüzyıldır süren bu çatışma ortamında birçok kez ateşkes ve eylemsizlik kararları alınmış, uzun dönemlere denk düşen bu süreçler sorunun özgürlükçü ve barışçıl çözümü bakımından devletin kurumları tarafından değerlendirilmemiş adeta heba edilmiş, ölümlerin ve sorunun daha da derinleşmesine neden olmuştur. Bu sürecin bir kez daha heba edilmemesini istiyoruz" dedi.

Terör örgütü PKK'nın eylemsizlik kararı aldığı bu dönemde operasyonlar yapılmamasını isteyen Kuzu, bu sürecin devamının ve kalıcı hale gelmesinin öncelikle operasyonların yapılmamasına bağlı olduğunu söyledi.

Kalıcı ateşkese ve gelişecek barış ortamına Türkiye toplumunun sahip çıkması gerektiğine dikkat çeken İHD Şube Başkanı Erdal Kuzu, "Operasyonların yapılmaması konusunda toplumun bütün kesimleri ısrarcı olmalıdır. Kürt siyasetçiler, seçilmiş belediye başkanları ve insan hakları savunucularına yönelik hukuka ve adalete aykırı, kamu vicdanını yaralayan uygulamalara son verilmeli, tutuksuz yargılanmaları sağlanmalıdır. Siyasetin sorun çözücü işlevin yerine getirebilmesi için, bütün siyasal görüşlerin kendini

rahatça ifade edebileceği bir siyasal partiler rejimine ihtiyaç vardır. Bu nedenle başta temsilde adaletsizliğe sebep olan seçim barajı kaldırılmalı veya makul bir seviyeye düşürülmeli, Siyasi Partiler Yasası yasaklardan arındırılmalıdır. Kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için diyalog süreci başlatılmalı ve bu süreçten kendini sorunun tarafı olarak gören hiçbir aktör dışlanmamalıdır. Sürecin nihai amacı olan çatışmaların tamamen sona erdirilmesi için sağlıklı bir diyalog ortamı oluşturulmalı, inisiyatif sahibi şahsiyet ve dinamiklerin önerileri önyargısız olarak tartışılabilmelidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2010 Perşembe 14:55:04
Güncelleme :20 Ağustos 2010 Cuma 12:19:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?