5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Ağabey askere gidince kardeşi zorla dağa çıkarmışlar

MARDİN’in Midyat ilçesinden 11 yıl önce terör örgütü PKK’ya katılan ve Serdar kod adlı Mehmet Çatmaz ile örgütten kaçarak Kuzey Irak’ta evlendikten sonra 9 aylık bebekleriyle birlikte Habur Sınır Kapısı’na gelerek güvenlik güçlerine teslim olan ‘Jinda’ kod adlı 28 yaşındaki Emine Buşai önemli itiraflarda bulundu. 

Buşai, 1996 yılında ağabeyinin vatani görevini yapmak için askere gittiğini, bunun üzerine PKK’nın da ‘Zorunlu askerlik’ uygulaması kapsamında ailesine baskı yaparak, kendisini zorla örgüte götürdüğünü söyledi. 

Kuzey Irak’taki Kandil ve Zagros dağları ile Haftanin, Metina, Zap, Hınere kamplarında 11 yıl tim komutanlığı yapan PKK’lı Emine Buşai hakkında Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı. Buşai, güvenlik güçlerine verdiği ifadesinde, “11 yıl önce köye gelen PKK’lılar ağabeyim Aziz’in nerede olduğunu sordu. Askere gittiğini söylediğimde, ‘Biz de seni askere göndereceğiz’ diyerek beni zorla ailemden koparıp Bagok, Gabar, Besta, Cudi dağları üzerinden Kuzey Irak’taki Haftanin kampına götürdüler'' dedi.

KANDİL'DE ÇOK SAYIDA YERALTI SIĞINAĞI 

Irak sınırları içindeki kamplarda 30 metrekarelik sığınaklar içinde çamur ve taşlardan yapma ranzalar bulunduğunu, kış üslenmesini buralarda geçirdiklerini belirten Buşai şunları anlattı: 

“Karakol saldırısı, pusu atma gibi silahlı eğitim aldım. Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından sonra örgütten desteğini çeken KDP’ye ait Sergelli karakoluna yaptığımız baskında yaralandım. Tedavim yeraltındaki bir sığınakta 2 ay sürdü. Sonra emrime verilen 10 kişi ile birlikte tim komutanı olarak Hınere kampına gittim. Eşim ile birlikte kaçmaya karar verince Duhok’a geldik. Burada KDP Genel Sorumlusu Seyda Fazıl bizi sorgulayıp serbest bıraktı. Kandil geniş bir alandır. Bu alanda Kanicenge, Şehit Harun, Surede, Kalatuka, Şehit Ayhan, Dolekoge, Levce, Kortek, Şehit Rojhat kampları var. Şu anda mevcudu bin civarındadır. Bu alanın özelliği yeraltı sığınakları, mağaralar ve kaçış noktaları mevcuttur. Kamp alanı genelde su sıkıntısı olmayan ormanlık bölgelerde bulunuyor. Bu bölgeler hava harekatına karşı Doçka uçaksavar ve omuzdan atmalı Strella ve Sam-7 füzeleriyle korunuyor. Hava saldırısına karşı toprak kazılarak bazısı betondan yapılan ve üstü toprakla örtülen, bazısı da üstü odun ve toprakla örtülen mevzi ve sığınaklar var.''

‘PKK'YA EN ÇOK KATILIM SURİYE'DEN’ 

KYB ve KDP’ye ait köylerden peşmergeler aracılığıyla erzak temin ettiklerini belirten Buşai, PKK’ya katılımın daha çok Suriye’den olduğunu, bunun nedeninin ise Apo’nun yıllarca bu ülkede kalmasından dolayı kendisine duyulan sempatiden kaynaklandığını belirtti. Buşai, “Kamplardaki radyo ve TV’ler üst düzey yöneticilerin kontrolünde izleniyor. Örgüt radyoları ve Roj TV’deki propaganda içerikli programlar ağırlıktadır. Örgüte katılan üniversite mezunlarını bölük komutanı yapıyorlar. Çünkü bu kişiler siyasi ağırlıklı eğitim aldıkları için örgüte daha bağlı oluyor. Ben zorla götürüldüğüm için çok pişmanım. Topluma yararlı bir insan olarak hayatıma yeni bir sayfa açarak devam etmek istiyorum'' dedi.
DHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 09:39:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?