5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Ahmet Türk katliam köyünde

Nişan töreni sırasında düzenlenen saldırıda 44 kişinin hayatını kaybettiği Bilge köyüne gelen Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Türk, toplumun bir cinnet geçirdiğini bu cinnetin nedeninin ise uzun yıllardır yaşanan savaş ortamı olduğunu savunarak, "Katliamın suçlusu koruculuk sistemidir" dedi.

DTP Milletvekilleri Akın Birdal, Sırrı Sakık ve kalabalık partili bir grupla Bilge köyüne gelen Ahmet Türk, taziye çadırına geçerek hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. Ardından bir açıklama yapan Türk, toplumun bir cinnet geçirdiğini bu cinnetin nedeninin ise uzun yıllardır yaşanan savaş ortamı olduğunu iddia etti. Olayın bir diğer nedeninin ise koruculuk sistemi olduğunu savunan Türk,"Devletin güvenliğini sağlamak amacıyla getirilen koruculuk sisteminin geldiği nokta ortadadır.

Devletin silahlarını alan kendini devletin yerine koyuyor. Kendini büyük bir güç olarak görüyor. Kürt sorunu, yaratılan milliyetçilik duygusu ve ekonomik sorunlar bunları geliştiriyor. Bu kadar yaşlı, genç ve hamile kadının öldürüldüğü olaya töre diyemeyiz. Birilerinin eline silah verirseniz ve kendini güç olarak görürse böyle şeyler olur. Daha önce de bu tarz olaylar yaşandı" dedi.

Yaşanan katliamın işlenişine ilişkin bir değerlendirme yapan Ahmet Türk, suçun PKK'ya atılmak istendiğini ama bu oyunun tutmadığını anlattı. Türk açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu katliamı farklı yerlere taşıma gibi bir düşüncenin olduğunu görüyoruz. Burada canlı kimseyi bırakmamaya çalışmışlar. PKK geldi diyebiliriz düşüncesi var. Bunların yaşanmaması için, köy koruculuk sisteminin kaldırılması için ne yapılması gerekiyor? Bu konularda çalışmalar yapılmalı."

Kürt sorununa ilişkin soruları da değerlendiren Türk, kısa bir süre önce çözüm konuyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de görüştüğünü belirterek, "Demokratikleşmenin önündeki en büyük sorun Kürt sorunu bu konunun uzlaşı ile çözülmesi konusunda toplumun çeşitli kesimlerinden mesajlar veriliyor. PKK'nın bu sürecin çözümü için verdiği demokratik mesajlar var. Cumhurbaşkanı birkaç gün önce benimle görüştü. Kürt sorununun çözümü için bu yönlü projelerin ortaya konulmasının zamanıdır. Umudumuz 30 yıldan bu yana devam eden bu acı sürecin bitmesidir" ifadelerini kullandı.

Taziye ziyaretinin ardından mezarlığı ziyaret ederek dua eden Türk ve beraberindekiler daha sonra köyden ayrıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 16:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?