7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

'Amcalar bize pis şeyler yapıyor'

MARDİN'DE 'DÜNYA ÖYKÜ GÜNÜ' ETKİNLİKLERİ

Her yıl 14 Şubat'ta Sevgililer Günü'ne denk gelen 'Dünya Öykü Günü'nün Mardin'deki etkinliklerine yazarlar da katıldı.

Eğitim-Sen Şubesi'nin ev sahipliğini yaptığı Dünya Öykü Günü etkinliği KESK Konferans Salonu'nda yapıldı. Yazarlar, Cemil Kavukçu, Behlül Zelal ve Sidar Jarg'ın da katıldığı etkinlik Evdile Koçer'in "Öykünün Yaratıcılığı", Özcan Karabulut'un "Amida, Eğer Sana Gelemezsem'in Serüveni" ve Rojin Zarg'ın "Folklor ve Edebiyat" başlıklı konuşmalarıyla başladı.

Moderatorlüğünü Evdila Koçer'in yaptığı oturuma Rojin Zarg ve Özcan Karabulut katıldı. Oturumun ilk konuşmasını yapan "Amida, Eğer Sana Gelemezsem" adlı kitabın yazarı Özcan Karabulut, Diyarbakır'daki uyuşturucu bağımlısı çocukların cinsel istismara maruz kaldıklarını ileri sürdü. Adanalı olduğunu belirten Karabulut, "Diyarbakır beni çok etkiledi. Diyarbakır'a geldiğimde birkaç öykü ile kurtulabileceğimi sanıyordum. Fakat Diyarbakır beni çok etkiledi. Adana ile ilgili öykü yazamadım ama Diyarbakır tarihi ile kültürü ile beni çok etkiledi. Beni daha çok yazmak için kamçılayan temalar var Diyarbakır'da. Diyarbakır'da temalar çok fazladır. Diyarbakır'da (torbacılar) uyuşturucu bağımlısı çocuklar cinsel istismara maruz kalıyor. Çocuklara neden 3 pantolon giyiyorsunuz diyorum. Çocuklar, 'Amcalar bize pis şeyler yapıyor' diyorlar. Bu konu hakkında pek fazla yazıp çizemiyoruz. Araştırmalar bile yayınlayamıyoruz. Çocukların cinsel istismar edildiği bir ülkede bir dünyada hiç kimsenin rahat uyumaması gerekir" dedi.

 Eğitim- Sen Şube Başkanı Doğan Angay ise, "Söz konusu bu önemli gün tüm Türkiye'de kutlanıyor. Son yıllarda Mardin'de bu önemli gün kutlanıyordu. Bizler Dünya Öykü Günü'nü her yıl geleneksel olarak kutlama kararı aldık. Bu yılki program daha da zengin. Başta Kuzey Irak olmak üzere, Suriye Kürtlerinden de yazarlar etkinliğe katıldı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2010 Pazartesi 13:36:04
Güncelleme :15 Şubat 2010 Pazartesi 15:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?