5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Anız yakan 80 köylüye ceza

Mardin'de Valiliğin daha önce defalarca yapmış olduğu uyarıları aldırmayan vatandaşlar artık, anızları çocuklara yaktırıyor. Alevler arasında kalan çocuklar ne yaptıklarını bilmeden arazileri ateşe veriyorlar.

Mardin Ovası'nda anız yakılması üzerine harekete geçen Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri anız yakan 80 köylü hakkında idari işlem başlattı. Sık sık anız yakma ihbarları alan Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri şu ana kadar 80 kişiye toplam 100 bin TL'nin üzerinde para cezası kesti.

Mardin Valisi Hasan Duruer daha önce yaptığı açıklamada, "Anız yakılmasıyla topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Oysa bitkilerin gelişmesi için mutlak gerekli olan bitki besin maddeleri kaynağı organik maddenin ayrışması sonucunda oluşan humustur. Anız yakılan yerde ekolojik denge olumsuz yönde etkilendiği gibi ekonomik ve güvenlik yönünden de birçok mahsurları vardır. Zaman zaman devlete ait yatırımlar (Ormanlık, koruluk, ağaçlık bölgeler) ve diğer çiftçiler zarar görmektedir. İkinci ürün ekiminde yeterince iyi bir tohum yatağının hazırlanamadığı, sürenin çok kısa olduğu, anızdaki fiziksel parçalanmanın tam olarak yapılamadığı görüşünden hareketle bu tür ekim yapılan yerlerde anızı yakmak çare gibi görünüyorsa da çare değildir" diyerek anız yakanları uyarmıştı.
Mardin Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ay, yaz ayları ile birlikte Mardin Ovası'nda yakılan anızların çevreye büyük zarar verdiğini belirterek, "Köylüleri uyarmamıza rağmen hala bazı köylüler anız yakmaya devam ediyor" dedi.

Bir ay içinde anız yakan 80 köylü hakkında idari işlem başlattıklarını ve 100 bin TL para cezası kestiklerini ifade eden Ay, "Tarla sürümünü kolaylaştırmak için başvurulan anız yakma olayı hem toprağa hem de çevreye büyük zarar vermektedir. Bu nedenle hasat sezonu ile birlikte sık sık köylüleri uyarıyoruz. Fakat bazı köylüler bu uyarılarımızı dikkate almayarak anızı çocuklara yaktırıyorlar" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 13:52:10
Güncelleme :9 Temmuz 2009 Perşembe 14:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?