4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Arazi anlaşmazlığına teknolojik çözüm

Mardin Valisi M.Temel Koçaklar, bölgede bazı kan davalarının arazi anlaşmazlığından kaynaklandığını ifade ederek, kadastro ölçümlerinin dünyanın en iyi teknoloji ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Mardin’de kadastro çalışmaları hızlandırıldı. Vali M.Temel Koçaklar ile Kadastro Bölge Müdürü Cahit Çepik, Valilik toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyerek, kadastro çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Vali M.Temel Koçaklar, 2005 yılının kadastro açısından atılım yılı olacağını belirtti. Mülkiyet hakkının anayasal bir hak olduğunu kaydeden Vali Koçaklar, bölgede bazı kan davalarının arazi anlaşmazlığından kaynaklandığını ifade ederek, kadastro ölçümlerinin dünyanın en iyi teknoloji ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Koçaklar, "Vatandaşın mülkiyet hakkı ayasaldır. Tapusunu cebine koyan vatandaşımız daha rahat ve daha huzurlu olacak. Arazi ihtilafları ortadan kalkacak. Bölgede kan davalarının nedenlerinden biri de kadastro çalışmaları sonunda son bulacak. Midyat ve Nusaybin İlçeleri arasında bulunan Beyaz Su Havzası’nın kısmı kadastro çalışmaları, 2005 yılında tamamlanarak koruma altına alınacaktır" dedi.

Mardin’de 60 mahalle ve 515 köyde kadastro çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Kadastro Bölge Müdürü Cahit Çepik, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana tamamlanamayan kadastro çalışmalarının 3 yıl içinde tamamlanacağını ifade etti. Dış kaynaklı destek ile harita çalışmalarının kalkınmada öncelikli illere öncelik tanınarak ihale edildiğini söyleyen Çepik, "3 yıl içinde kadastro çalışması yapılmayan yerleşim alanı kalmayacaktır. Topusu olmayan ama zilliyet hakkı sahibi olduğu tespit edilen vatandaşlarımıza 40 dönüm sulu, 100 dönüm susuz arazi edinme hakkı yasalarımızda mevcuttur. Vatandaşlarımızdan bilirkişilik görev üstlenerek sorumluluk bilinci içinde bize destek olmalarını istiyoruz" dedi.

Bir gazetecinin, ’Yabancılar Mardin ve çevresinde mülk edindi mi?’ sorusuna Vali M.Temel Koçaklar, Mardin ili sınırları içinde yabancıların mülk edinme müracaatları olmadığını, tapu kayıtlarında böyle işlem yapılmadığını söyledi. Kadastro Bölge Müdürü Cahit Çepik, yabancıların mülk edinmelerinin mükabiliyet, yani karşılıklı mülkiyet hakkı tanıma ilkeleri dahilinde olabileceğini söyledi. Almanya’da Türk vatandaşlarının edindiği mülkün, dünya ülkelerinin Türkiye’de edindiği mülkten daha fazla olduğunu kaydeden Çepik, mükabiliyet anlaşması olan ülke vatandaşların, askeri ve SİT alanları dışında, diğer ülkerlerden mülk edinebileceğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 13:57:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?