5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Artuklu Üniversitesi ilk mezunları

Yeni kurulan üniversitelerden biri olan Mardin Artuklu Üniversitesi bu dönem ilk mezunlarını verdi.

410 öğrencinin mezun olması nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Mardin Vali yardımcısı Yavuz Selim Süzer, Rektör Prof. Dr. Serdar Bedi Omay, öğretim üyeleri, okutmanlar, öğrenci aileleri ve öğrenciler katıldı.

Törende Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedi Omay, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Omay, "Dünyanın sosyal alandaki başarılı üniversiteleri arasında yerimizi alacağız. Sosyal bir üniversite olacağız" dedi.

İlk mezun vermelerinin heyecanını yaşadığını dile getiren Omay, "Bu topraklarda Mardin'deki ilk tören değil, ilk diploma töreni de değil. Yüzyıllar öncesinden Nisibis Akedemya'dan başlayarak, Mor Yakup'ta oradan Zinciriye'ye, Kasimiye'ye, Hatuniye'ye gelen oradan sonra önemli bir kesintiye uğrayan Deyrulzafaran'da devam eden ama bugün Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kültürel Mezopotamya'nın yerelden evrensele evrenselden yerele bütün medeniyet tohumlarının içine almaya çalışan bir durumdayız.

Mardin Artuklu Üniversitesi iki önemli projeye kaynaklık etti. Bugün itibariyle Kürt dili edebiyatı ana bilim dalının ülkemizde ilk defa Yükseköğrenim Kurumu'na (YÖK) takdim edilecek derecede ön hazırlıkları tamamlanıp dosyasını tekamül etti, önümüzdeki hafta Ankara'ya takdim edilecek.

Diğer önemli bir proje Arami dillerinden olan Süryani dili ve edebiyatı bölümü kurulma çalışmaları devam etmektedir. Coğrafyamızda bir tıp fakültesi kurmak gerekiyor. Ama bu tıp fakültesi bir alternatif tıp fakültesi olacak. Çünkü kopya tarzındaki tıp fakültelerinin klasik materyalist eğitimi ile hasta tedavisinde gelinen başarının çok kısıtlı olduğunu 30 yıllık hekimlik hayatımda bir hemetolog olarak sayısız hastamla müşahede etmiş bir insanım. Dolayısıyla musiki tedavisiyle, psikolojik tedavilerin, aroma tedaviler gibi alternatif tıp yöntemlerinin Uzak Doğu ve Rusya, kadim Mezopotamya toprağından gelen tedavilerin de Batı tıbbıyla birleştiği bir tıp fakültesi inşallah ileriki yıllarda bunu gerekleştirmek de bize nasip olacak" diye konuştu.

Vali yardımcısı Yavuz Selim Süzer ise, "Bilgi çağının en büyük sermeyesi yetişmiş insandır. Genç insan potansiyelinin yüksek olduğu ülkemizin bu potansiyeli değerlendirerek atılıma geçmesi ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracaktır. Tek başına genç nüfus kendiliğinden bir güç değildir. Ancak iyi eğitilmiş bir genç, güçlü potansiyel oluşturabilir. Bilgilerinizi uygulayın ve çevrenize aşılayın. Ülkemizin geleceği gençlik olarak bundan sonra sizler daha üretken ve daha çalışkan olmak zorundasınız. Sosyal hayatınızda büyümeniz bizleri de sevindirecektir" ifadelerini kullandı.

Mezun olan öğrencilerin kep atma törenin ardından sahne alan Müzisyen Zeynel Çaktır, şarkılarıyla geceye renk kattı. Tören Atatürk Kültür Merkezi'nde verilen kokteyl ile son buldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 12:12:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?