5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Ata'nın ziyaret yıldönümü

Mardin'de, Atatürk'ün kente gelişinin 93. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtına çelenklerin konulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlamalar Yenişehir'de bulunan Hükümet Konağı önünde sürdürüldü. Törene Mardin Valisi Hasan Duruer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tayyar Süngü, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ve çok sayıda davetli katıldı.

Belediye Başkanı Metin Pamukçu, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Atatürk'ün Mardin'i ziyaretinin, o tarihlerde çökmeye başlayan ve parçalanan Osmanlı Devleti'nden sonra güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti sınırlarının tespit edilmesini hedeflediğini ifade eden Pamukçu, Atatürk'ün 13 Mart 1916'da Mardin halkı ile görüştüğünü, karargahta bulunan Türk ve Alman askeri yetkilileriyle görüşmeler yaptığını söyledi. Pamukçu, Atatürk'ün insancıl görüşleri nedeniyle sadece Türk ulusunun değil, hürriyetleri elinden alınmış mazlum diğer insanlar tarafından da milli bir kahraman ve eşsiz bir lider olarak kabul gördüğünü sözlerine ekledi. Pamukçu, "Neredeyse bütün dünyanın yok etmeye çalıştığı bu ulusu şahlandırmış ve kurtuluş mücadelesi destanı onun bu kararlılığı ve inancı sayesinde tarihe altın harflerle yazılmıştır. Bizler atasının ilke ve inkılaplarına, gelenek ve göreneklerine bağlı, ecdat kanı ile yoğrulmuş bu vatan topraklarında sonsuza dek hür ve bağımsız yaşamayı ilke edindik. Biz ulusumuzu ve vatanımızı seviyor, Türklüğümüzle övünüyoruz" dedi.


Kutlama programında daha sonra öğrenciler günün anlam ve önemine uygun şiirler okudu, halk oyunları gösteriler yaptı. Tören askeri bando eşliğinde gerçekleşen resmi geçit ile sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 16:35:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?