3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Avrupa'dan Mardin'e dönüş

Mardin'in Midyat İlçesi'nde, yıllar önce terk ettikleri köylerine geri dönme kararı alan Süryaniler, köylerinde villalar yaptırıyor. Terör ve ekonomik nedenlerle Avrupa'nın değişik ülkelerine göç eden Süryaniler, bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla eski yerleşim alanlarına dönmeye başladı. 

Midyat'ın Yeşimli ve Elbeğendi köylerinden yıllar önce başta İsveç olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine göç eden Süryaniler'in, köylerine geri dönüş hazırlıkları sürüyor. Köylerde İsveç köy evleri model alınarak Mardin'e özgü kesme taşlarla tribleks villalar yapılıyor. Yeşimli Köyü'nde 30'u villa 50 ev, Elbeğendi Köyü'nde de 15 villanın yapımı sürüyor. Kaba inşaatları tamamlanan villaların içinin de tamamlanmasıyla Süryaniler'in köylerine yerleşecekleri bildirildi. 

Yeşimli Köyü kilise sorumlusu İbrahim Akdemir, yaptığı açıklamada, geçen yıl başlanan konutların kaba inşaatlarının tamamlandığını belirterek, ''Geçen yıla kadar kilise ve köydeki birçok ev yıkılmaya yüz tutmuştu. Geri dönüş kararıyla 30 villa ve 20 ev inşaatına başlandı. Kilisemizi de onarıyoruz. Köylülerimiz İsveç'te yaşıyor. İsveç köylerindeki yapıyı örnek alarak, Midyat işlenmiş kesme taşlardan villalar yapıldı. Köyümüze yeniden canlılık geldi. Herkes tarlasını bağını yeniden sürmeye başladı. Villa sayısı artacağa benziyor'' dedi. 

Yeşimli Köyü'nün yanı sıra Midyat'a bağlı Elbeğendi Köyü'nde de 15 villanın kaba inşaatı tamamlandı. Yaklaşık 25 yıldır İsveç'te yaşayan ve Elbeğendi Köyü'ndeki villaların yapılmasına öncülük eden Yahko Demir, kaba inşaatı tamamlanan villaların iç dekorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına başlandığını kaydetti. Önümüzdeki günlerde 10 villanın daha temelinin atılacağını ifade eden Demir, ''Yapımı tamamlanan villaların duvar aralarına ısı derecesini koruyan özel bir madde konuldu. Villaların altyapısı ise Avrupa normlarına göre yapıldı. Mobil sistem ısıtmalı, ortak spor tesisleri bulunan villalar önümüzdeki yıl oturulur hale gelir'' diye konuştu. 

Yüzme havuzları, tenis kortları ve spor kompleksi bulunan villaların güvenliğini sağlamak için de, yine son sistem alarm cihazları ve kameralar bulunuyor. Mardin Valiliği ve GAP İdaresi'nce de desteklenen villa kentin elektrik, su, kanalizasyon ve içme suyu çalışmaları devam ederken, villaların ilk yerleşimcilere Ekim ayı itibarıyla törenle teslim edileceği belirtildi.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 17:02:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?