4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Avrupalı gençler, farkı gördü

Avrupa Birliği’ne (AB) üye ve üyelik sürecinde olan ülkeler arasında kültürel kaynaşmayı sağlamak için başlatılan proje çerçevesinde Avrupalı gençler, Mardin’e geldi. 10 gün sürecek olan organizasyonlarla Hollanda ve Litvanya’dan gelen gençler, kendi ülkelerinde Türkiye’yi tanıtacak.

AB üyesi 25 ülke ile Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki 3 ülke ve üye olma sürecindeki Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında kültürel kaynaşma sağlamayı hedefleyen ’Gençlik Eylem 1 Avrupa Gönüllü Hizmet Programı’ (EVS) çerçevesinde, Avrupa’dan 200 gönüllü genç arasından 14’ü Mardin’e geldi. Gençlerin sigorta, vize, ulaşım, beslenme, ikamet gibi masraflarının tamamı ise Devlet Planlama Teşkilatı’na bağlı Ulusal Ajans ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından karşılanacak.

EVS programı kapsamında Mardin’in Avrupalı ilk gönüllü gençleri, Mardin’in tarihi ve kültürel yerlerini gezdikten sonra Yerel Gündem 21 Gençlik Konseyi’nde kendi ülkelerine ait kültürel çalışmaları tanıtan standları açtı. Programın Türkiye organizatörü olan Mardin Yerel Gündem 21 Gençlik Konseyi Koordinatörü Gamze Büyüktelli, Avrupa’dan gelen gençlerin, Türk kültürünün yüzyıllardan beri yoğunlaştığı Mardin’de, kültürlerarası diyalogu artırmak için geldiklerini söyledi.
Gençlerin, Türkiye’nin Avrupa’da tanınması bakımından hayati önem taşıyacağını vurgulayan Gamze Büyüktelli, "Projemiz kapsamında Hollanda, Litvanya ve Türkiye’den 7’şer kişi olmak üzere toplam 21 gencimiz var. Mardin’e gelen Hollandalı ve Litvanyalı gençlerimiz, buradaki Türk gençlerle kaynaşarak kültürlerarası bir diyalogu oluşturacaklar. Mardin’e gelen gençlerimiz, burada kendi ülkelerine ait kültürel standları açarak tanıma ve tanıtma imkanı buluyorlar. Bu proje, Avrupa Birliği’ne girme aşamasındaki Türkiye hakkında Avrupa’da yanlış bilgi sahibi olan gençlere de bir mesaj niteliği taşıyor. AB üyesi olmanın birçok avantajı var. Bu program kapsamında Mardin’e gelen 14 Avrupalı genç, burada kaldıkları süre boyunca bir kültürel çeşitlilik olacak. Burada edindikleri izlenimleri ülkelerine dönünce çevresindekilerle paylaşacaklar. Biz de buna benzer bir strateji izleyerek Avrupalılar’ın hakkımızdaki ön yargılarına son verebiliriz. Kendilerine Mardin’de günlük yaşamla ilgili genel bilgiler, UNESCO’nun dünya kültür mirası olarak kabul edilen Mardin’in tarihi, kültürler arası iletişim ve anlaşmazlık çözümü gibi konularda özlü ve genel bilgiler verdik" şeklinde konuştu.

Türkiye’yi kendi ülkesinden farklı sosyal ve kültürel bir yapıya sahip olduğu için seçtiğini ifade eden Hollandalı Fabian Everlings, Türkiye hakkında edindiği ilk değer yargılarının buraya gelmeden önceki yargılarıyla tamamen farklı olduğunu söyledi. Hollanda’da yaşayan Türkler ile Mardin’de yaşayan Türkler’in değer yargılarının tamamıyla değişik olduğunu dikkat çeken Everlings, Mardin’de en çok etkilendiği olayın ise, kentin sokaklarında insanların eşeklerle birlikte yürümesi olduğunu söyledi.

Litvanya’nın ünlü kilim dokumasını Türk arkadaşlarına uygulamalı bir şekilde göstererek anlatan 21 yaşındaki Lina Lencuk da, kendi kültürlerini başka ülkelerin vatandaşlarına aktardığı için büyük bir mutluluk içinde olduğunu açıkladı. Proje kapsamında Avrupalı gençlerle sohbet eden 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Neslihan Küçükaslan ise, Mardin’in ve Türkiye’nin ulusal bazda tanıtılmasına katkı sunmak istediklerini belirterek, "Avrupalı arkadaşlarımız buraya gelmeden önce bizim onlar hakkında önyargılarımız ve onların da bizim hakkımızda önyargıları vardı. Burada 3 ülkenin kültürleri kaynaşarak bir kültür sentezini oluşturduk" dedi.
Boş zamanlarında Mardin’i gezmeyi de ihmal etmeyen Avrupalı gençler, tarihi ve kültürel yerleri gezerek, bol bol fotoğraf çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2005 Cumartesi 20:53:42
Güncelleme :29 Mayıs 2005 Pazar 14:12:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?