7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Bakan Şahin Mardin'de konuştu

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, düşünce özgürlüğünü kısıtladığı tartışmalarıyla gündeme gelen Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre değiştirileceğini belirtti.

Bakan Şahin AK Parti'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nde açılan davada raportörün hazırladığı ilk inceleme raporuyla ilgili olarak, "Onların üstünde durmayalım. Yargı sürecidir, rapor verilir değerlendirmeler yapılır. Türkiye'deki Anayasa mekanizması çalışacaktır. Savcı ve hakimlerimizin hakkında, yargı organlarımızı etki altında bırakacak söz ve davranışlardan uzak duralım" dedi.

İncelemelerde bulunmak üzere iki günden beri Mardin'de bulunan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, sabah saatlerinde geldiği Mardin Valiliği'nde Vali Mehmet Kılıçlar'dan brifing aldıktan sonra Mardin Adliyesi'ni ziyaret etti. Burada hakim ve savcılarla bir araya gelen Bakan Şahin, "Türkiye istikbal vadeden bir ülkedir. Dünyada çok dikkatle takip edilen, son yıllarda sözü dinlenen, itibar edilen bir ülke haline gelmiştir. Çağdaşlığa ne kadar yaklaşırsak itibarı o kadar artacaktır. O bakımdan Türkiye ile ilgili olarak 'Acaba ne oluyor Türkiye'de' diye sorular sorulabilir. Türkiye'de bir tek şey oluyor, o da kalıbına sığmıyor. İnanıyorum Türkiye Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği çağdaş uygarlığı yakalayacaktır" dedi.

SAVCI VE HAKİMLERİ BASKI ALTINA ALMAYIN

Adliye Sarayı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Şahin, AK Parti'nin kapatılması ile ilgili olarak raportörün hazırladığı ilk inceleme raporunu Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtması hakkındaki düşüncelerini, "Onların üstünde durmayalım. Yargı sürecidir, rapor verilir, değerlendirmeler yapılır. Türkiye'deki Anayasa mekanizması çalışacaktır. Hepimizin dikkat etmesi gereken husus şudur. Lütfen yargı organlarımız ve bu yargı organlarında çalışan savcı ve hakimlerimiz hakkında yargı organlarımızı etki altında bırakacak söz ve davranışlardan uzak duralım. Onlar da görevlerini yasal çerçevede en iyi şekilde yerine getirsinler. Yargının yapmış olduğu işlerin ulu orta konuşulmasını, bunun siyasi amaçlar için değerlendirmesini isabetli bulmuyorum" şeklinde açıkladı.

GERİLİMDEN KAÇININ

Vatandaşlara ve kamuoyuna basın mensupları aracılığı ile sağduyu çağrısında bulunan Bakan Şahin, "Hiçbir tedirginliğe ve gerilime düşmeyelim. Böyle bir düşünceyi hafızalarımızda barındırmayalım. Türkiye her sorunu geride bırakabilecek kadar güçlü ve kararlı bir şekilde hedefine yürümektedir. Bu anlamda ufak tefek sorunlar çıkabilir, bu sorunlar meşruiyet içerisinde çözülecektir. Bizim zaman kaybetmeye tahammülümüz yoktur. İki günü birbirine eşit olan da iki yılı bir biri ile aynı olan zarardadır. Bizler iki dönemdir iktidardayız. Ülkemize geçen dönemden daha fazla hizmet etmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

301. MADDE DEĞİŞTİRİLİYOR

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 301. maddede değişiklik yapılması ve AK Parti'nin kapatılması için başlatılan dava sürecinde Anayasa'nın değiştirilmesi ile ilgili eleştirilileri ise şu şekilde değerlendirdi:

"Türk Ceza Kanunu'nun 301 maddesi ile ilgili yasa değişikliği hükümetimizin gündeminde var. Bir değişiklik teklifi hazırlandı kısa bir sürede Parlamentonun (TBMM) gündemine gelecek ve bu değişiklik gerçekleşecektir. Orada yapılan en önemli değişiklik 301. madde ile ilgili tahkikatın izne bağlı olması teklifidir. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden de 301. maddeye benzer maddeler vardır. Bu maddedeki değişikliği AB standartlarına getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda AB ülkelerinden zaman zaman eleştiriler alıyoruz, bu yüzden eleştirileri ortadan kaldırmak zorundayız. İfade özgürlüğü temel hak ve özgürlükleri arasındadır."

DENİZ BAYKAL'I ELEŞTİRDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yasama organı olduğunu belirterek ''İhtiyaca göre yasa değişikliği yapılır'' şeklinde konuşan Bakan Şahin, ''Anayasa değişikliği olabilir, yasa değişikliği olabilir. 'Şu zaman yaparsın, bu zaman yaparsın' şeklinde kimse yasama organına talimat veremez. 2003 yılında Anayasa'nın 76. maddesinde değişiklik yapıldı. Recep Tayip Erdoğan AK Parti Genel Başkanıydı, Milletvekili olamamıştı. Biliyorsunuz CHP ile işbirliği yaparak 312'den ömür boyu hüküm giymiş siyasi yasaklıların önünü açmak için 76.maddede değişiklik yaparak Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın önünü açtık. Sayın Baykal'ın tabiri ile Anayasa tahrir ve tahkir mi edilmişti. Bu değişikliklere destek verenlerin arasında CHP de vardır. Siyasi partiler hakkında dava devam ederken kaç kez anayasa değişikliği yapılmıştır. Bu değişikliklere destek verenlerin arasında CHP de vardır. Sayın Baykal'ın değerlendirmeleri talihsiz; hukuki değil siyasi değerlendirmelerdir. Yasama organının görev yetkileri ile değerlendirme yaparken siyasi değil hukuki değerlendirmeler yapalım" dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, hiçbir iktidarın yönettiği ülkede gerilim çıkmasını istemeyeceğini belirterek şöyle konuştu:

"İktidar kaos olun huzursuzluk olsun istemez. Çünkü iktidar huzur ortamında işlerini yapabilir, hizmetlerini yürütebilir. Aslında gerilimi huzursuzluğu muhalefet ister. Çünkü iktidarın önünü tıkamak hizmetlerin yapılamasını önlemek ister. Muhalefetin gerilim istemesini demokrasilerde anlayışlı karşılamak lazım. Şu an yaşadığımız süreçte aslında muhalefet ülkede gerilim olsun, kaos olsun bu iktidar başarılı olmasın, bu millete ilk seçimde kendilerine teveccüh etmesini istiyor. Gerilimin gerçek taraftarı muhalefettir. Gerilimi de suni gündemlerle çıkarmışlardı."


Bakan Şahin ve beraberindekiler daha sonra ildeki tarihi ve turistik mekanları ziyaret ettiler.

.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 18:59:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?