7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Bakan Şimşek Mardin'de

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK, MARDİN'DE

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 12 Eylül-Anayasa referandumu ile ilgili olarak, "Ana medya sektörü birkaçı hariç konunun içerisine girmek istemiyorlar. Çünkü girseler vatandaş yanlışlıkla öğrenir gider oy verir diye girmiyorlar" dedi.

Mardin'e gelen Bakan Şimşek, AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel'in Grant Yay Otel'de verdiği iftar yemeğine katıldı. İftar yemeğine AK Parti Mardin Milletvekilleri Cüneyt Yüksel, M. Halit Demir, Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, İl Müftüsü Mehmet Kızılkaya, Süryani Metropoliti Nuri Saliba Özmen, parti yöneticileri, iş adamları ile sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. İftar yemeğinden sonra bir konuşma yapan Bakam Şimşek, "Türkiye'yi daha ileri bir noktaya götürmek istiyor muyuz istemiyor muyuz? Tercih son derece açık. Bu Anayasa paketi mükemmel değil. Bu bütün ihtiyaçları karışılamıyor. Ama Türkiye'yi gerçekten çok ileriye götürebilecek temel hak ve özgürlükleri birçok anlamda genişletecek Türkiye'nin önünü açacak çok önemli bir düzenleme" diye konuştu.

 

"HSYK, YARGITAY VE DANIŞTAY KENDİ ARALARINDA TOP KOŞTURUYOR"

En fazla tartışılan maddelerin bile Türkiye'nin ileriki dönemde önünün açılması için çok önemli düzenlemeler içerdiğini aktaran Bakan Şimşek, "Bir ülkede boşu boşuna 'adalet mülkün temelidir' dememişler. Eğer yargı iyi işlemiyorsa o ülkede, inanın refah seviyesi belli bir noktadan sonra yükseltmek çok zordur. Bugün Dünya Bankası verilerlerine göre ortalama Türkiye'de yanlışlıkla yolunuz mahkemelere düşerse yani ortalama bir mahkeme bir dava 3 yıl 4 ay alıyor. Maalesef 12 Eylül darbesi ile vatandaşın iradesine ipotek konuldu.

Mesela 1924 Anayasası'nda ne Anayasa Mahkemesi var ne de bugünkü tartışmalar var. Geliyorsunuz 1960'a darbe yapanlar bile vatandaşın seçtiği Meclis'e hak vermişler. Meclis Anayasa Mahkemesi'ne 15 üyenin 5 üyesini atayabilir demişler. Onlar bile vatandaşın iradesinin Anayasa Mahkemesi'ne yansımasını kabul etmişler. Daha sonra 12 Eylül darbesiyle vatandaşa olan güven sıfıra düşmüş. Şimdi HSYK ne iş yapar? Hakim ve savcıların atamasını özlük hakları vesaire konular. Peki bu işler liyakat üzerine olsaydı, bu işler objektif olsaydı yargının performansı bu kadar kötü olur muydu? Muhtemelen hayır. Peki şu anda HSYK bağımsız mı tarafsız mı maalesef bu sorulara olumlu cevap vermek çok zor. HSYK, Yargıtay ve Danıştay'ın belli üyeleri seçiyor. Kendi aralarında top koşturuyorlar. Oradan da Anayasa Mahkemesi'ne karşılıklı bir şekilde ben sana sen bana. Tarafsız olduklarına dair bir kanı var mı ondan emin değilim. Muhalefet diyor ki AK Parti yargıyı ele geçirecek. Öyle bir şey yok. Biz diyoruz ki HSYK bütün hakim ve savcılar seçsin. Birinci sınıf savcılar ve hakimler de seçilme hakkına sahip olsun. Bunun yanında birçok adım atıyoruz. Bu en çok tartışılan madde. Bu bile ülkenin hayrına" şeklinde konuştu.

Şimşek ayrıca, "Ana medya sektörü birkaçı hariç konunun içerisine girmek istemiyorlar. Çünkü girseler vatandaş yanlışlıkla öğrenir gider oy verir diye girmiyorlar" görüşünü dile getirdi.

Yemekte Bakan Şimşek'e Nusaybin Galatasaray Futbol Okulu'ndan Galatasaraylı futbolcuların ve teknik direktörün imzaladığı forma hediye edildi. Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, telkari sanatının en güzel örneklerinden gümüş isimlik, Milletvekili Cüneyt Yüksel de Mardin tablosunu Bakan Şimşek'e hediye etti.

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK, MARDİN'DE
MALİYE BAKANI ŞİMŞEK, MARDİN'DE
İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2010 Pazartesi 11:46:03
Güncelleme :8 Eylül 2010 Çarşamba 09:16:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halil taş IP: 88.247.67.xxx Tarih : 8.09.2010 02:38:15

neye geldin. güzel mardinimi kirletmeyemi ALLAH yetimin hakkını size ve kabilenize bırakmasın. bitirdiniz hazineyi