5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Bakan Yılmaz şehri gezdi

Mardin Valisi Hasan Duruer GAP'tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a ilin ekonomik, sosyal ve tarihi dokusu hakkında bilgi verdi. Bakan Yılmaz, 2012 yılında Atatürk Barajı sularının Mardin Ovası ile buluşacağını belirterek, sulamada geç kalmanın avantajlarını iyi kullanmak gerektiğini söyledi. Harran Ovası'nda bilinçsizce sulamanın toprağa zarar verdiğine dikkat çeken Devlet Bakanı Yılmaz, Mardin çiftçisinin bundan ders çıkaracağına inandığını söyledi.

Kurumsal kapasitenin arttırılmasının kaçınılmaz bir hal aldığını vurgulayan Yılmaz, "2012 yılında GAP'ın kanalları tamamlanacak ve Mardin çevresinde 110 bin hektar alan cazibe ile sulanabilecek. Bu en kötü ihtimalle 150 bin insana istihdam alanı sağlayacak. Mardin'deki sulama getirisi kentin turizm getirisiyle birleştiği zaman güçlü bir zenginlik ve refah düzeyi ortaya çıkacaktır.

Suların Mardin Ovası'ndaki topraklarla geç buluşmasının avantajlarını kullanmak gerekir. Çiftçimiz Harran Ovası'nda yapılan yanlış sulama sonunda toprağa verilen zararı burada göz önünde bulundurması gerekir. Bölgede geri kalmışlığın temeli, kurumsal kapasitenin yetersizliği ve kalifiye insan gücünün eksikliğidir. Bu eksiklikleri kalkınma ajansları ve GAP eylem planları çerçevesinde gidermeye çalışacağız. Kalkınma ajansları buranın aklı olacaktır" dedi.

ŞANLIURFA MARDİN YOLU BU YIL TAMAMLANACAK
Şanlıurfa'dan Mardin'e karayolu ile geldiğini ifade eden Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, yolun çok kötü durumda olduğunu söyledi. Yılmaz, trafik yoğunluğuna bakıldığında yol yapımına geç başlandığını, bunun temelinde ihale aşaması ve sonrasında ortaya çıkan ihtilaflar olduğunu belirtti. Yılmaz, "Trafik yoğunluğu itibariyle yapımı geç kalmış bir yol. İhale aşaması ve sonrasında ihtilaflardan kaynaklanan sıkıntılar hizmeti aksatıyor. Hukuki zeminde işlerin yürütülmesi gerekiyor. Bu yıl içinde yol tamamlanarak hizmete açılacak" şeklinde konuştu.

Ödenek konusunda sıkıntı yaşamayan tek bölgenin GAP bölgesi olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "GAP'ın tamamlanası için 2.8 milyar lira kaynak tahsis edildi. Bölgede ekonomik kalkınma, tarımsal kalkınma için ne gerekiyorsa yapılıyor. Buralara aktarılan ödeneklerin takibinden de sorumluyum. Bizim için önemli olan vatandaşa dönük boyutudur. Vatandaşa direkt yansıyan tarafı bizim için önemlidir. Amacımız bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaktır" diye konuştu

ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİNDEN YANAYIZ
Bölgede kalifiye insan gücünün geliştirilmesi için üniversitelere büyük önem verdiklerini belirten Bakan Yılmaz, üniversitelerin sadece günlük ekonomik getiriler şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Bakan Cevdet Yılmaz, "Bölgenin sosyal ve kültürel yapısının değişmesi, sosyal ve iktisadi projelerin geliştirilerek hayata geçirilmesi ve kalifiye insan gücü yetiştirilmesi noktasında üniversitelere büyük görevler düşüyor. Bu bakımdan üniversiteler ile işbirliği içinde ortak çalışmalarımız
olacak" ifadelerini kullandı.

TURİSTLERDEN YOĞUN İLGİ
Vali Hasan Duruer ve Belediye Başkan Vekili Zeynel Abidin Bakırcı'yı ziyaretinin ardından, AK Parti İl Başkanlığı'na geçerek partililerle görüşen Bakan Yılmaz, kentin tarihi mekanlarını gezdi. Kasimiye Medresesi'ni gezen Bakan Yılmaz turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yılmaz, medresenin kapısı önünde boncuktan yaptıkları bileklikleri satarak alilerine katkı sağlayan kızlarla sohbet etti. Turistler, Yılmaz ile fotoğraf çektirmek için sıraya girdi. Devlet Bakanı Yılmaz, "Turistlerle birlikte tarihi mekanları gezmek çok güzel oldu. Mardin, turizm alanında geleceği parlak bir ilimiz. Tarihi değerlerimize gerektiği gibi sahip çıkmamız lazım" dedi.

Bakan Yılmaz kadınların işlettiği Kişniş lokantada öğlen yemeğini yedikten sonra Dara antik kentini gezdi ve oradan da Midyat ilçesine geçti. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a ziyareti boyunca Mardin Milletvekilleri Doç. Dr. Cüneyt Yüksel ve M. Halit Demir eşlik etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 16:13:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?