7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Baz istasyonlarına tepki

MARDİN'DE STK'LAR VE 9 MAHELLE MUHTARI BAZ İSTASYONLARINA TEPKİ GÖSTERDİ

Mardin'de sivil toplum kuruluşarı (STK) mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri Büyük Mardin Oteli'nin yanında yapımına başlanan baz istasyona tepki gösterdi.

Kurulacak olan baz istasyonunun yanında basın açıklaması yapan Kesk Şubeler Platformu, Belediye iş, Mardin Tabipler Odası Çevre Gönüllüleri Derneği, Mardin İnsan Hakları Derneği, 9 mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri, baz istasyonu yapımının durdurulması ve sökülmesini istedi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Haber-Sen İl Temsilcisi Bahattin Budak, Türkiye'de ve dünyanın her yerinde bu tip baz istasyonlarının yerleşim yerlerinden en az 4 kilometre uzağa kurulduğunu Mardin'de ise mahallenin 50 okulun 30 metre ve otelin tam bitişinde kurulması planlandığını söyledi.

Budak şöyle konuştu: "Baz istasyonlarının bugün bütün dünyada ve ülkemizde yerleşim yerlerine yakın yerlerde kurulduğunda insan, hayvan ve hatta bitki sağlığına ne kadar zarar verdiği artık herkesçe bilinmekte ve engellenmektedir. Durum böyleyken ülkemizde ve dünyanın her yerinde apartmanların çatı katlarında kurulmuş bulunan ve bugün burada kurulmak istenen baz istasyonunun yüzde biri küçüklüğünde küçük baz istasyonlarının sökülmesi ve engellenmesi için insanlar ayaklanırken eylem ve protestolar yaparken ve akli selim yöneticiler tarafından sökülürken SİT alanı ve günümüzün turizm alanında parlayan yıldızı güzel Mardin'imizde ise değil çatı baz istasyonu, bunun devasası olan 20-30 metre yüksekliğine sahip atom bombası etkisinde zararlı ve kanser yapıcı radyasyon yayan ana baz istasyonu hemen mahallenin baş uçunda, yerleşim yerinin içinde, çocuklarımızın okuduğu Anadolu Otelcilik Ve Turizm Lisesi'nin hemen tepesinde ilimizin en büyük oteli olan Büyük Mardin Oteli'nin hemen bitişiğinde kurulmaktadır."

Baz istasyonu faaliyete geçmesi durumunda insanları büyük bir kısmı radyasyona maruz kalıp kansere yakalanacaklarını iddia eden Budak, "Mardin ilimizin bir özelliği olarak yaz aylarında insanlarımızın büyük bir kısmı damlarda dışarıda yatmaktadır. Yarın bu. Bugün burada kurulmak istenen baz istasyonundan çevreye yayacağı radyasyondan yaklaşık 10 bin insan olumsuz etkilenecek ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalacak. Sonuç olarak yukarıda sayamadığımız ve daha şimdilik saymadığımız nedenler göz önünde bulundurarak, burada yaşayan mahalle sakinlerinin yaşamlarının riske edilmeden başta sayın belediye başkanımızın ve sayın valimizin bir an önce, halkın sağlığını göz önünde bulundurarak baz istasyonunun sökülmesini sağlamalarını bekliyoruz" diye devam etti.

Budak, baz istasyonun kaldırılmaması halinde eylem ve etkinlikleri arttırarak sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Eğitim Sen Şube Başkanı Doğan Angay, "Baz istasyonlarının insan sağlığına ne denli zararlı olduğunu herkes bilmesine rağmen bazı kesimlerin bunun üzerinden rant elde etmek için elinden geleni yaparak hem insanlarımızın sağlığıyla oynuyor hem de görüntü kirliliğine neden oluyor. Biz de sivil toplum kuruluşu olarak tepkimizi dile getirip vatandaşın yanında yer alıyoruz. Bir an önce yetkililerden bu konulara çözüm bulmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Eminettin Mahallesi Muhtarı Davut Akyüz ise, "Bu baz istasyonunu kuranlar gelsinler mahallemizi de yerinden kaldırsınlar. Ya da bu baz istasyonunu yerinden kaldırsınlar" talebinde bulundu.

MARDİN'DE STK'LAR VE 9 MAHELLE MUHTARI BAZ İSTASYONLARINA TEPKİ GÖSTERDİ
MARDİN'DE STK'LAR VE 9 MAHELLE MUHTARI BAZ İSTASYONLARINA TEPKİ GÖSTERDİ
MARDİN'DE STK'LAR VE 9 MAHELLE MUHTARI BAZ İSTASYONLARINA TEPKİ GÖSTERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2010 Pazartesi 13:02:04
Güncelleme :5 Temmuz 2010 Pazartesi 15:13:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?