4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Belediyelere uyarı

Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, belediyeleri kaçak yapılaşmalara karşı uyardı.

Yeni Türk Ceza Kanunu kapsamında yapı ruhsatı alınmadan bina yapan, yaptıran ve bu binalara su, elektrik hattı, telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi ve kuruluşlara 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılması hükmünün yer aldığını belirten Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ, "Bu yasanın tüm yurtta olduğu gibi Mardin merkez başta olmak üzere ilçelerinde, hatta beldelerinde de çağdaş güvenli ve yaşanabilir yapılaşmalar açısından milat olarak kabul edilmesi gerekir" dedi.

Yeni yasa kapsamında belediyeler başta olmak üzere bütün ilgili birimleri uyardıklarını ifade eden Altındağ, "Bu yasanın çok ciddi takipçisi olacağız. Bu bağlamda özelikle belediye başkanlarımıza çok ciddi görev ve sorumluluklar düşüyor. Kaçak yapılaşmalara karşı özel bir ekibin her belediyemizde kurulması gerekir. En önemlisi belediyelerin mutlaka mimar istihdamı alanları oluşturması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Mardin Mimarlar Odası olarak kentin daha sağlıklı imarlaşması açısından belediyelere danışmanlık hizmeti vermeye hazır olduklarını kaydeden Altındağ, son zamanlarda merkezi hükümetler tarafından sık sık gündeme getirilen imar affının çıkacak söylentinin yayılması ile kaçak yapılaşmaları ciddi anlamda tetiklediğini ve bunun sonucunda maalesef her tarafta görmeye alıştığımız sıvasız ve tepesinde tilki kulaklarını andıran demir filizlerle süslü binaların dolduğunu dikkat çekti. Mardin Mimarlar Odası olarak Yenişehir ve ilçelerinde yaptıkları araştırma sonucunda, yüzde 70’in üzerinde kaçak olduğunu ve bunların resmiyete kaydının bulunmadığını tespit ettiklerini vurgulayan Altındağ, bazı ilçelerde bu oranın yüzde 90’ı geçmekte olduğunu, belediyelerin bu kadar borçlu iken kaçak inşaatlardan elde edeceği geliri görmemesinin ise çok düşündürücü olduğunu ve bunu anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2005 Cumartesi 20:33:43
Güncelleme :2 Nisan 2005 Cumartesi 20:37:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?