7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Benzine gelen zam eşeklere yaradı

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin, "Benzin fiyatlarındaki artış Türkiye'de eşek satışında patlamaya yol açtı" şeklindeki yorumuna Mardin'deki nakliyeciler de katılıyor.

Son günlerde benzin ve mazota üst üste yapılan zamlar Mardin'de eşekle nakliyeciliğe rağbeti artırdı. Cumhuriyet Çarşısı'nda vatandaşlar, taksi ve nakliye ücretlerinin artması üzerine artık yüklerini eşeklerle götürmeyi tercih ediyor. Üniversite mezunu olmasına rağmen 14 yıldan beri geçimini nakliyecilik ile yapan Davut Dal, son günlerde artış gösteren benzin ve mazot fiyatları ile kamyonetinde kontak kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

Mardin'de vatandaşların, daha ucuz olması nedeni ile yüklerini artık eşeklerle taşımayı tercih ettiğini belirten Dal, "Vergi Dairesi'nde vergi mükellefi olmamızdan dolayı birçok vergi ödemek zorundayız. Vergilerin yanında akaryakıta da her gün zam gelmeye başlayınca mecbur nakliye fiyatlarını artırmak zorunda kaldık. Bizler fiyatları yükseltince vatandaşlar da artık eşekle nakliye işlerini yapmaya başladı. Bu da bizim işleri durma noktasına getirdi" dedi.

Eşekle nakliye işi yapan Servet Çetin ise benzin ve mazot fiyatları ile birlikte uzun aradan sonra ilk defa işlerinin açıldığını kaydetti. Eşeğin de kendisine göre masrafının olduğunu anlatan Çetin, "Mardin'de eşekle olan nakliye işi artık rağbet görmeye başladı. Eskiden günlerce siftah yapmadığımız günler olurdu. Ama son günlerdeki benzin ve mazot zamları bizim işlerimizin düzelmesini sağladı. Vatandaş, taksi veya kamyonetle 20 YTL'ye yükünü taşıyacağına biz 3-4 YTL'ye yük taşıdığımız için bizi tercih ediyor" diye konuştu.

Vatandaşlardan 68 yaşındaki Şeyhmus Coyrat ise son günlerdeki petrol ve mazot zamlarının, vatandaşı geçmişte eşekle olan yük taşımacılığı ve hamallığa ittiğini belirterek, sokaklarda görmeye alışık olmadığı eşek ve katırların sokaklarda artık cirit attığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 18:06:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?