29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Bin 600 yıllık Manastır'da anlamlı iftar

Mardin’de yaşayan Süryaniler tarafından Müslümanlar’a verilen iftar yemeğinde, hoşgörü ve barış mesajları verildi. Bin 600 yıllık Deyrulzafaran Manastırı’nda Müslümanlar’a iftar yemeği verildi. İftar yemeğine Mardin Valisi M. Temel Koçaklar, İl Emniyet Müdürü İsmet Taşhan, İl Müftüsü Celal Yıldız, Süryani Ortodoks Cemaatı Başkanı Hana Çilli ve çok sayıda davetli katıldı. Yüzyıllardan beri farklı dinlerin ve dillerin birarada hoşgörü ve barış içerisinde yaşadığı 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Mardin’de, Süryaniler Manastırı’nda verilen yemek oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Manastırda verilen iftar yemeğinde, Müslümanlar ve Süryaniler aynı masayı paylaşarak bütün dünyaya örnek olması temenni edilerek, barış ve hoşgörü mesajları verdiler.

Deyrulzafaran Manastırı’nın Oxford Üniversitesi mezunu Metropolit Nuri Salibe Özmen’in ev sahipliğini yaptığı yemeğe katılan Vali M. Temel Koçaklar, Mardin’in bir dünya kenti olduğunu, inanç ve kültür turizmi zenginliği bakımından dünyada eşi bulunmayan bir şehir konumunda olduğunu kaydetti. Vali Koçaklar, "Deyrülzafaran Manastırı’nda çok anlamlı bir akşam yemeğini gerçekleştirdik. Mardin’de dinler kardeşliği, medeniyetler barışı, diller de sevgiyi söyler. Mardin sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışmanın en üst seviyede olduğu örnek kentlerden bir tanesidir. Bu gecede bu güzel beraberliğin bu örneklerden birini yaşatmış oldu. Bu beraberlik bugünün berberliği değil, yüzyılların birikimidir. Biz bu birikimi gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Biz Mardin’de Müslim ve gayri Müslimler olarak ülkemizi güzel yerlere taşıyacağız. Burada hep birlikte dört bayramı kutluyoruz. Mardin, artık hoşgörünün ve birbirine tahammül etmenin en güzel örneğini bütün dünyaya yansıtıyor" diye konuştu.
Yüzyıllardır Süryani ve Müslüman vatandaşların Mardin’de aynı değerleri paylaştıklarını vurgulayan Vali Koçaklar, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bizler sadece bu geleneği bu paylaşımı sürdürüyoruz. Bunu geleceğe taşımaya kararlıyız. Süryani vatandaşlarımız dini bayramlarda Müslümanlar’ın bayramlarını kutluyor, bayram sevinçlerini paylaşıyorlar. Süryani vatandaşlarımızın bayramlarında da Müslüman vatandaşlarımız aynı heyecanı yaşıyor. Bugün dünyanın en tanınmış manastırlarından birinde metropolitimiz ve Süryani cemaatı mensupları Müslümanlar’a iftar yemeği verdi. Dünyaya kardeşlik, barış, hoşgörü mesajları verildi. Bu kültür zenginliği bu inanç hoşgörüsü bizleri mutlu ediyor."

Kendi dini ibadetgahlarında Müslümanlar’a iftar yemeği vermenin bütün Süryani cemaatı adına büyük bir mutluluk olduğunu ifade eden Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Salibe Özmen ise bu hoşgörü ortamında yaşamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Metropolit Salibe Özmen, "Bu kutsal ve bereketli topraklar üzerinde farklı inançlara sahip insanların kardeşçe yaşamasını ve birbirlerine hoşgörüde kusur etmemeleri dünyaya örnek teşkil edecek ve imrenilecek bir durumdur. Bugünkü birlik ve bütünlüğümüzün dünyaya örnek olmasını diliyorum" dedi.
İl Müftüsü Celal Yıldız ise hiçbir din ve inançta, semavi dinlerin ve kutsal kitapların hiç birinde kin ve nefret emarelerinin bulunmadığını belirterek, "Yıllardır farklı inançlara mensup vatandaşlarımız, ortak değerler etrafında birleşerek, acı ve tatlı anları paylaşmayı hoşgörü adabı içinde benimsemiştir. Bu dünya hepimize yeter" şeklinde konuştu. Süryani Ortodoks Cemaatı Başkanı Hana Çilli de asırlardır bu geleneğin sürdüğünü, bundan böyle de süreceğini ifade etti. Çilli, "Müslüman kardeşlerimi bölgenin belki de dünyanın en ünlü manastırında iftar yemeklerin Süryaniler’le birlikte açıyor. Bundan daha güzel ne olabilir. Biz bu hoşgörü ortamında büyüdük, çocuklarımıza da bu mirasın kalmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yemeğe katılanlar, manastır kapısında Metropolit Nuri Salibe Özmen tarafından karşılanırken, yemekten sonra Müslümanlar toplu şekilde manastırda akşam namazını kıldıktan sonra manastırın şeref defterini sırayla imzaladılar.

mardin
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2004 Cumartesi 13:51:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?