5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Bin yıllık şehitlik çöplük haline geldi

Selçuklu İmparatorluğu döneminde Mardin'in fethedilmesi sırasında düşmanla yapılan savaşta şehit düşen askerlerin defnedildiği Ulu Camii şehitliği bakımsızlıktan ve ilgisizlikten dolayı adeta çöplük haline geldi.

Mezar taşlarının bile ortadan kaybolduğu şehitlik mezarlığı, geceleri sarhoşların ve tinercilerin adeta yuvası haline geldi.

Ulu Cami Mahallesi'nde bulunan ve Selçuklular tarafından 1099 yılında yaptırılan Ulu Cami avlusunda gömülü bulunan şehitlik mezarının çöplüğü dönüşmesi yüzünden vatandaşlar büyük tepki gösterdi.

Ulu Camii Mahallesi'nde yaşayan 55 yaşındaki Mahmut Düzgün, yıllardan beri caminin avlusunda bulunan ve Selçuklu İmparatorluğu'na ait olan şehitlik mezarlığın adeta çöplüğe dönüştürüldüğünü belirterek, yetkililerin bir an önce mezarlığa sahip çıkmalarını istedi.

Küçüklüğünde mezarlığın her tarafının temiz ve korunaklı olduğunu ifade eden Düzgün, "Maalesef ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı zamanla şehitlik mezarlığı adeta çöplüğe döndü. Neredeyse yıkılmak üzere olan mezarlık geceleri sarhoş ve tinercilerin mekânı haline geldi. Oysa Mardin'in fethi için canını hiç düşünmeden şehit olan aziz şehitlerimizin yattığı yerleri görünce vicdan azabı çekiyoruz. Sahabelerin ve şehitlerin mekânı olan Mardin'e yeterince ilgi gösterilmiyor." dedi

Mardin Mimarlar Odası Başkanı Yılmaz Altındağ ise şehitliğin bu kadar bakımsız olmasının Mardin'e hiç yakışmadığını söyledi.

Altındağ, "7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin'in şehitliğine sahip çıkmaması bizleri üzmüştür. Umarım yetkililer bunu görerek bir an önce mezarlığa sahip çıkar ve aziz şehitlerimizin ruhu için buraları güzel bir mezarlık haline dönüştürürler." şeklinde konuştu.
Zaman İnternet
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 13:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
melek IP: 85.98.44.xxx Tarih : 23.03.2007 15:08:11
insanlar şehitlerimize saygılı olmalıdır çünkü onlar olmasaydı bu ülkede yaşıyor olmazdık onların mezarlarını koruyacagımız yerine iyice mahvetmeyelim BURDAN TÜM ÜLKEYE SESLENİYORUM NE OLUR ONLARA SAHİP ÇIKIN!!!!!!!