7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Bölge aile çalıştayı başladı

BÖLGE AİLE ÇALIŞTAYI MARDİN'DE BAŞLADI

Mardin Valiliği öncülüğünde düzenlenen Bölge Aile Çalıştayı başladı. Vali Hasan Duruer, bölgede erken yaşta evliliğin çok yaygın oldunu kaydederek, "Çoğu resmi nikah yapmadığı için kayıtlara geçmez" ifadelerini kullandı.

Grand-Yay Oteli'nde başlayan çalıştaya, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdür vekili Nurdan Tornacı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan'ın yanı sıra Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt, Batman, Şırnak ve Adıyaman illerinin sosyal hizmetler temsilcileri katıldı. Çalıştaya katılması beklenen Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise programa katılmadı. Toplantının açılışında konuşan Mardin Valisi Hasan Duruer, ailenin toplumun temelini oluşturduğunu belirterek, "Bölgede evlenme yaşı ortalaması Türkiye ortalamasının altındadır. Erken yaşta evlilik bölgemizde çok fazladır. Çoğu resmi nikah yapmadığı için kayıtlara geçmez. Resmi nikah, kız çocuğu birkaç çocuk sahibi olduktan sonra yapılmaktadır" dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsayan çalıştayın Mardin'de düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Duruer, "İlimizde erkek nüfusu, kadın nüfusundan fazladır. Evlenme yaşı ortalaması Türkiye ortalamasının altındadır. Bölgemiz 9 ili kapsamakta olup bölgemiz hız kesmeden iç göç vermekte ve bölge olarak iç göçte ilk sırada bulunmaktayız. İlimiz milli gelir açısından ülkemizin en yoksul illerinden birisidir. İlimizde işsizlik son derece ciddi boyuttadır. Erken yaşta evlilik bölgemizde çok fazladır. Çoğu resmi nikah yapmadığı için kayıtlara geçmez. Resmi nikah, kız çocuğu birkaç çocuk sahibi olduktan sonra yapılmaktadır. Dört farklı etnik grup ve üç farklı dini bünyesinde barındıran ilde bu farklı etnik gruplar ve dinler gelenek, görenek ve adetlerini kendi içlerinde yaşamaktadırlar. Mardin kültüründe aile yaşantısı kutsaldır. Aile içinde ne yaşanırsa yaşansın dışarıya pek yansıtılmaz. Bu bağlamda, yaşanan bu sorunlar ve hızla değişen dünyamızda insanın yaşayabilmesi, bir bakıma en yakın çevresiyle olan ilişiklerine ve çevrenin kişilerin davranışları üzerindeki etkisini anlamasına bağlıdır" diye konuştu.

Çalıştay'da ayrıca Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan ve SHÇEK Genel Müdür yardımcısı Nurdan Tornacı ailedeki sosyal ve ekonomik sorunlar üzerine bire sunum yaptılar. Üç gün sürecek çalıştayın öğleden sonraki programında ise sağlık ve eğitim sorunları ile hukuki sorunlar ve serbest konular üzerine ayrı ayrı paneller düzenlenecek.

BÖLGE AİLE ÇALIŞTAYI MARDİN'DE BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2010 Cuma 13:38:05
Güncelleme :12 Mart 2010 Cuma 19:08:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?