3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Çalışmalar AB desteğiyle yapılıyor

Mardin Tarım İl Müdürlüğü tarafından Avrupa Birliği (AB) desteğiyle organik tarımın gelişmesi için başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Tarım İl Müdürlüğü konferans salonunda bölgedeki ziraat mühendisleri, çiftçi ve köy muhtarlarına AB tarafından desteklenen 'Organik Tarımla Kiraz Yetiştiriciliği' hakkında bir seminer verildi. 

Seminere katılan Ankara Zirai Araştırma Şubesi Başkanı Ayşe Özden, projenin uygulanacağı yerler olan Yeşilli, Kabala ve Dereyanı bölgelerinin tamamında kademeli olarak organik meyveciliğe geçileceğini kaydetti. Özden, kimyasal madde kullanılarak üretilen gıda maddelerinin çevre ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini ve bu ürünlerin artık üreticiye para kazandırmadığını belirterek, çiftçileri bilinçli ve sağlıklı üretime çağırdı. 

Tarım ülkesi olan Türkiye'nin geleceğinin organik tarıma bağlı olduğuna dikkat çeken Özden, "Türkiye, bir an önce organik tarım yöntemini yaygınlaştırıp, geleceğini kurtarmalıdır. Bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin geleceği buna bağlıdır. Artık üreticilerin de taşın altına ellerini koymaları gerekiyor. Üretici olarak hem kendi ekonomimiz, hem de ülke ekonomisi için bundan başka çıkış yolu yok" dedi. 

Tarım kontrol uzmanı ve Diyarbakır Tarımsal Zirai Araştırma Enstitüsü Koordinatörü İnanç Özgen ise, ülke genelinde organik tarımın ne boyutta olduğunun belirlenmesi için araştırmalara devam ettiklerini belirterek, başta Amerika, Almanya ve Danimarka olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde organik tarım yöntemlerinin kullanıldığını hatırlattı. Organik ürünlerin başta ticaret yapan işletmecilerin işine yarayacağını kaydeden Özgen, "Avrupa'da organik ürünler, süper marketlerde yer buluyor. Biz de sağlıklı yaşamak ve gelecek nesillere sağlıklı topraklar bırakmak istiyorsak organik tarıma başvurmalıyız. Organik ürün yetiştiren herkesin tüm ürünü alınacak ve bu kişilere sertifika verilecektir" diye konuştu. 

Seminerde, organik tarımın faydaları, proje kapsamında organik kiraz ve vişne yetiştiriciliği avantajları üzerinde durulurken, AB üretici yelpazesi ve üretim potansiyelleri konusu ele alındı. 19 ay sürecek olan proje kapsamında çiftçilere birlik kurmaları tavsiyesinde bulunan uzmanlar, birlikler vasıtasıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan alınabilecek desteklerden beldelerin yararlanması ve bu durumun beldelerin ekonomisine etkileri de üreticilere anlatıldı. Proje sonunda 13 çiftçiye 10 dönümlük sulanabilir kiraz bahçesi verileceği bildirildi.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 13:58:16
Güncelleme :9 Haziran 2006 Cuma 18:30:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?