7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

'Camiler ve Din Görevlileri' haftası

'Camiler ve Din Görevlileri' haftası kutlamaları nedeni ile İzmir Müftüsü İbrahim Acar, Mardin'in Midyat ilçesinde görev yapan imam, din görevlileri ve müezzinlere konferans verdi.

Midyat Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen toplantıda Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya, İzmir Müftüsü İbrahim Acar, Midyat Müftüsü Abdurrahman İnanç, Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, işadamları, din görevlileri ve imamlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasın ardından Kur'an-ı Kerim tilavetine geçildi Toplantıda daha sonra kaside ve ilahilerin ardından Midyat Müftüsü İnanç, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. İnanç'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Mardin Müftüsü Kızılkaya, cami, mescit ve din görevlilerinin öneminin İslam toplumu nazarında çok büyük olduğunu söyledi. Daha sonra konuşmacı olarak kürsüye gelen İzmir Müftüsü İbrahim Acar, toplumda ideal din görevlisi profili hakkında bilgi verdi. Acar, ''Camide üç önemli unsur var. Mihrap var, minber var ve kürsü var. Yaygın eğitimin en güzel uygulandığı yer camilerimizdir. Bugün ülkemizde 12 milyon insan her hafta Cuma günü camiye geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 110 bin, imam, müezzin ve din görevlisi var. Bize düşen, önce cemaati bilgi ile davet etmek gerekir. Bilmeden hiçbir şey olmaz. İddia etmiyorum ki ben size bir bilginiz yok. Ama çok bilmek durumundayız. Bizim karşımıza gelen muhatap olarak gördüğümüz cemaat karşısında bilgili olmak durumundayız. İzmir'de de en çok aldığım tenkitleri söyleyeyim. Bu müftüleriniz, vaizleriniz, imamlarınız cemaatin gerisinde kaldı, okumuyor. Okumama rahatsızlığımız ve hastalığımız var, okumuyoruz. Genel olarak konuşuyorum; okuyanımız çok az. Bizim en çok müracaat edeceğimiz, halka en çok anlatacağımız kitap, Kur'an-ı Kerim'dir. Peygamberimiz efendimiz, son yaptığı hutbelerin birisinde bize diyor ki, 'Size iki şey bırakıyorum. İki emanet veriyorum. Bunlara sımsıkı sarılırsanız yolunuzu sapıtmazsınız. Kur'an-ı Kerim ve sahih sünnet yani ehlibeyti.' Onun için bu iki kaynağı bizim çok iyi bilmemiz lazım. Unutmayın ki bilgili insan güçlü insandır. Bugünün Müslüman'ı iki şeyi elde edecek. Bir bilgiyi elde edecek, iki parayı elde edecek. Ama para insanın gönlünde putlaşmayacak. Onda şartımız var. Bir bilgiyi edecek bir de iki parayı. Bu iki güç kimin elinde ise dünya hakimiyeti onun elinde. Madem biz insanlarımıza yol gösteren kişileriz, önder insanlarız bunu uygulamak durumundayız. 'Para ve bilgi'. Peygamber mesleğini icra eden bu kişiler peygamber gibi olmak durumunda, onu örnek almak durumundadır. Din görevlisi, bilgiye dayalı, ahlak eksenli, çağdaş görünümlü, toplumun problemlerini tespit edip çözüm üreten kişi olmak durumundadır ve gönüllü olarak bu işi yürütmelidir. İşte böyle olursak, müftüsünden vaizinden, imamından, müezzinine varıncaya kadar bu duygular içerisinde böyle bir gayret içerinde olursak inanın ki bu millet bizi baş tacı yapar. O birtakım şikayetler de ortadan kalkar. Huzurlu bir topluluk, rahat bir topluluk haline geliriz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Midyat Belediye Başkanı Şehmuz Nasıroğlu adına yardımcısı Tevfik Baysal'a, başarılı olan din görevlilerine, emekli Midyat Müftüsü Hilmi Yücel'e emekli imam Abdurrahman Akgün'e, yeni yapılan cami ve mescitlere maddi katkıları nedeni ile işadamları Ahmet Parlak, Kemal Şahin ve Ahmet Bilgiç'e plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından Camiler ve Din Görevlileri etkinliği sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 12:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?