4
Mayıs
2024
Cumartesi
MARDİN

Canlı kalkandan, sabır taşırtan sözler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde terör örgütü PKK/KONGRA/GEL’e karşı devam eden operasyonların durdurulması amacıyla 3 gün önce İstanbul’dan yola çıkan canlı kalkan grubu, Mardin Jandarma birlikleri tarafından gözaltına alındı.

Batman ve Kızıltepe’den sonra Mardin’in Derik İlçesi’nde, 1 hafta önce Çay köyüne düzenlenen operasyon sonucu 2 teröristin öldürüldüğü yeri ziyaret etmek ve kaçan teröristler için başlatılan operasyon bölgesine gitmek için gelen ve aralarında 3 Alman’ın da bulunduğu canlı kalkan grubuna, jandarma ekipleri müdahale etti.

Öğle saatlerinde Kızıltepe İlçesi’ne gelen canlı kalkanlar, DEHAP ilçe binası önünde bir basın açıklaması yaptı. Aralarında Alman Cristophe Kavazkawski, Martin Dalzer ve Daniel Cwn’ın da bulunduğu canlı kalkanlar, bölgede artık savaş istemediklerini ifade ederek, barışın tesis edilmesini istedi.

Açıklamada, bölgede yaşanan olaylar yüzünden 30 bin insanın öldüğü, 3 bin 500 köyün boşaltıldığı ve 3 milyon insanın yerlerinden göç etmek zorunda kaldığı, bu olayların son bulması için yakın zamanda 2 kişinin hayatını kaybettiği ve yine sivil insanlardan yaralananların olduğu öne sürülerek, Mardin’in Derik İlçesi Çay köyüne gidecekleri ve burada yaşayan insanların da zarar gördüğü operasyonların son bulması için, canlarını siper edecekleri söylendi.

Basın açıklamasının ardından, Alman canlı kalkanlar ile birlikte Kızıltepe DEHAP ilçe üyelerinin de katıldığı bir grup, terör örgütü PKK/KONGRA-GEL’e ait sözde bayraklarını açarak halay çekti.

Operasyon bölgesine hareket etmeden önce kendilerini Avrupa Öğrenci ve İnsan Hakları Parlamentosu mensubu olarak tanıtan Almanlar’dan Cristophe Kavazkawski ise Türkiye’de demokrasi ve insan haklarının olmadığını ve Kopenhag Kriterleri’nin uygulanmadığını iddia etti.

Operasyon bölgesine gitmek üzere 6 minibüs ile hareket eden grup, jandarma birlikleri tarafından Derik İlçesi’ne bağlı Çay köyü kırsalında devam eden operasyon bölgesine 5 kilometre kala durduruldu. Askeri yetkililer, jandarmanın kurduğu barikatı aşmak isteyen canlı kalkanlara, operasyon bölgesine girilmesine, Mardin Valiliği’nin yazılı emri doğrultusunda can güvenliği tehlikesi dolayısıyla izin verilmeyeceğini ifade etti.

Canlı kalkanların sözcüsünün, ’operasyonun kime karşı yapıldığını’ sorması üzerine askeri yetkili, operasyonun, Çay köyü başta olmak üzere civar köylerin halkından terör örgütüne haraç topladıkları tespit edilen kişilere karşı operasyonların başlatıldığını belirterek, Çay köyde teröristlere karşı başlatılan operasyon sonucu 3 teröristin teslim ol çağrısına silahla karşılık vermesi sonucu 2 teröristin öldürüldüğünü ve kaçan teröristin yakalanması için operasyonların devam ettiğini söyledi.

Tüm uyarılara rağmen, geç saatlere kadar bekleyen canlı kalkanlar, jandarma tarafından gözaltına alındı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 11:51:16
Güncelleme :14 Nisan 2005 Perşembe 16:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seymus amak IP: 81.214.27.xxx Tarih : 30.04.2005 09:55:32
o şerefsizler biz kürtleri temsil edemez allah belalarını versin