2
Mayıs
2024
Perşembe
MARDİN

Çatıların efendisi

ÇATILARIN EFENDİSİ RYAN DOYLE MARDİN'DE

Dünyaca ünlü parkur/Free Running(serbest koşu) atleti Red Bull Sporcusu Ryan Doyle, Mardin'in, çatılarında, çarşısında, eşsiz tarihi manastır ve medreselerinde yaptığı serbest koşu performansı ile hem yürekleri ağızlara getirdi hem de Mardinlilerin gönlünde taht kurdu.

Dünyaca ünlü parkur/Free Running atleti Red Bull Sporcusu Ryan Doyle, baş döndürücü medeniyet ve hoşgörü nedeniyle Mardin'i tercih etti. Parkur sporuna çok uygun olan mimarisi kadar, insanlarının sıcakkanlılığı, birlikte yaşamaya ve birbirlerinin farklılıklarına duydukları saygı ve eşsiz tarih, Doyle'nin tercih sebebi. Dünyaca ünlü parkur/Free Running (serbest koşu) atleti Red Bull Sporcusu Ryan Doyle, Mardin'in, çatılarında, çarşısında, eşsiz tarihi manastır ve medreselerinde yaptığı serbest koşu performansı ile hem yürekleri ağızlara getirdi hem de Mardinlilerin gönlünde taht kurdu. Çarşıda iki çatı arasında yaptığı 4 metrelik atlayış, Darülzefaran Manastırı'nda 5 metrelik düz bir duvara 2 duvar arasında sıçrayarak tırmanması, Zinciriye ve Kasımiye Medreselerinde yaptığı tam burgulu ters saltolar ve son olarak geldiği ilk gün Mardin Merkez'de seyir halindeki bir otomobilin üstünden Süpermen gibi uçarak geçmesi ve halkın içine yuvarlanarak inmesi Ryan'ın Mardin'de geçirdiği 5 güne damga vuran hareketler oldu.

Aynı zamanda Mardin ve Mardin'de gerçekleştirdiği nefes kesici performansa dair çekilen ve tüm dünyada dağıtılacak olan 26 dakikalık bir belgeselde yer alan Doyle belgesel hakkında, "Ben asla düşmekten korkmadım ve hep daha güzelin peşinden koştum. Yollarım tıkandığında kendime başkalarının 'geçilemez' dediği yeni yollar açtım. Mardinliler aynı şeyi binlerce yıldır yapmışlar. Kum fırtınalarından, güneşten korunmak için abbaralar(üstü kapalı sokaklar) yapmışlar; onca savaş görmüşler ama hep bir arada yaşamayı zorluklara karşı birlikte ayakta durmayı becermişler. Keşke dünyanın geri kalanı da Mardin'i görse diye düşünürken aklıma böyle bir proje geldi" dedi.

Red Bull Sporcusu Ryan Doyle parkur/ Free Running (serberst koşu) sporunun önde gelen isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Doyle son 12 yıldır, hayatını insan vücudunun sınırlarını keşfetmeye adadı. Başkalarının bakmaya korkacağı yerlerden hızla koşup atlıyor; aşağıdan bakınca başımızı döndüren ve küçüklüğümüzden beri tehlikeli olduğu söylenen çatılardan parende atarak geçiyor; geçmek için bizden öncekilerin yaptığı yollarda adımlar attığımız yolların üstünden gidiyor. Red Bull Sporcusu Ryan Doyle için bir noktadan öbürüne gitmek bir görevden çok bir keşif. İnsanların daha önce hiç denemediği rotalar çizip bazen duvarların üstünden atlıyor, bazen masaların altından kayıyor, bazen duvarlarda yere paralel yürüyor.

Dövüş sanatlarını kendi kendine öğrendiği jimnastikle birleştiren Ryan, 2007'de Viyana'da yapılan dünyanın en büyük Free Running(Serbest Koşu) yarışması Uluslararası Red Bull Art of Motion (Red Bull Hareket Sanatı) müsabakası'nın ilk şampiyonu olarak adını tarihe yazdırıyor ve ardından gelen birçoklarına ilham kaynağı oluyor. Gösterdiği uluslararası başarılar ve ardından gelenlere yönelik yaptığı çalışmalar Ryan Doyle'u dünyadaki sayılı Red Bull Sporcularından biri haline getiriyor.

Free Running ya da Fransızca ismiyle Parkur disiplininin elçiliğini yaparak bu sporun dünyada çok daha fazla tanınması için çalışan Ryan Doyle'un aynı zamanda 2006,2007, 2009 ve 2010 yıllarında Tricking (Dövüş sanatlarında takla ve hava koreografileri) dünya şampiyonlukları da bulunuyor.

Free Running ya da Parkur Sporu, bir noktadan başka bir noktaya insan vücudunun yeteneklerini en verimli şekilde kullanıp, sınırlarını zorlayarak, hızlı ve etkili biçimde hareket etmesini hedefleyen bir beden eğitimi türü ve yaşam tarzıdır. Parkur, çevresindeki nesnelerle ve engellerle etkileşimli olarak yenilikçi ve yaratıcı olmayı amaçlar. Çevreyle sürekli olarak etkileşimde olmayı gerektiren, insan vücudunun temel öğe olduğu, yaratıcı bir şekilde engelleri aşarak hedefe ulaşma sporu olan Parkur disipliniyle ilgilenenler en çok bu sporların sunduğu özgürlükten etkilendiklerini ifade etmektedirler. 1980'lerde Fransa'da David Belle ve arkadaşlarının öncülüğünde tüm dünyaya yayılan spor için David Belle, "Korkutucu gelebilir ya da sakatlanma riski yüksek denilebilir. Fakat bu sporun içinde olanların belirttiği üzere "sakatlanma ihtimaliniz yolda yürürkenki sakatlanma ihtimalinizden daha azdır". Çünkü yeteneklerinizi, sınırlarınızı keşfetmişsinizdir. Neler yapabileceğinizin bilincindesinizdir, bilmek insana güven verir. Artık dikkatlice bakıp neyin mümkün olduğunu, neyin mümkün olmadığını görürsünüz. Ne kadar dikkatli bakarsanız, o kadar az riske girmiş olursunuz" diyor.

ÇATILARIN EFENDİSİ RYAN DOYLE MARDİN'DE
ÇATILARIN EFENDİSİ RYAN DOYLE MARDİN'DE
ÇATILARIN EFENDİSİ RYAN DOYLE MARDİN'DE
İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2011 Cumartesi 09:50:03
Güncelleme :16 Temmuz 2011 Cumartesi 19:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?