7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Çevreyi kirleten santrala tepki

Mardin-Kızıltepe karayolu Kocaköy yakınlarında 2002 yılında kurulan Rasa Radyatör Sanayi A.Ş. Mardin Enerji Santral'inin bacalarından çıkan duman ve atık maddelerin çevreyi olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle 12 köy muhtarı Mardin Valiliği'ne dilekçe vererek santralin faaliyetlerinin durdurulması talebinde bulundu.


Mardin Merkez Yüceli Beldesi Belediye Başkanı Ali Gökçen ile 12 köy muhtarının imzasını taşıyan ve santral faaliyetinin durdurulması istenilen dilekçede, santralin faaliyetlerinden 12 köyün olumsuz yönde etkilendiği belirtildi. Ziyaret köyünden Şemsettin Omuk, yerleşim birimlerinin içinde sayılacak yerde kurulan mobil elektrik üretim santralinin 12 köyde hayatı felce uğrattığını savundu. ''Gurs öy grubu'' olarak adlandırılan 12 köyün geçim kaynağının sebzecilik olduğunu ifade eden Şemsettin Omuk, domates ve benzer sebzelerin gittikçe küçüldüğünü, incir ve nar gibi meyvelerin ise hem küçülüp hem de içinin karardığını ve yenilemez hale geldiğini iddia etti.


Kadınların son zamanlarda düşük yapma oranlarında artış kaydedildiğini ileri süren Şemsettin Omuk, "Normal şartlarda santralin yerleşim birimlerinden 30 kilometre uzaklıkta kurulması gerekirken, bizdeki santral köylerin içinde kurulmuş. Beş yıl sözleşme yapıldı. Biz santralin bu kadar zararlı olacağını tahmin etmiyorduk. Bu süre zarfında meyvelerimiz küçüldü ve içleri karardı, sebzelerimizde verim düştü ve küçülme oldu. Çocuklarımız olur olmaz zamanlarda hastalanmaya başladı ve hatta kadınlarda düşükler meydana gelmeye başladı. Santral gündüzleri filtre ile çalıştırılıyor, bazı geceler filtreler durduruluyor. Gece filtresiz çalıştırıldığında birkaç kez İl Çevre Müdürlüğü'ne haber verdik ama kimse gelip bakmadı. Filtrelerin çalıştırılmasına rağmen ortalığı toz bulutu kaplıyor" dedi.

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ CEZA KESTİ
Mardin Valiliği'ne verdikleri dilekçeye aldıkları yazılı cevapta, elektrik üretim santralinin sürekli olarak İl Çevre Müdürlüğü'nün denetimi altında bulunduğu, bugüne kadar yapılan denetimler sonucunda üç kez para cezası kesildiğinin belirtildiğini söyleyen Uluköy Muhtarı Mehmet Aslan, şikayetlerinde haklı olduklarının İl Çevre Müdürlüğü tarafından da ispatlandığını belirtti. Muhtar Aslan, "Valilik dilekçemizi gerekli yerlere havale etti. İl Çevre Müdürlüğü santralden rapor istemiş, santral yetkilileri verdikleri raporda her şeyin kurallara uygun olarak işlediğini bildirmiş. Çevre Müdürlüğü işletmenin raporuna dayanarak her şeyin uygun olduğunu belirtiyor. Şimdiye kadar tesise üç kez para cezası kesildiği yazılı olarak bize bildirildi. Bu, bizim haklı olduğumuzu ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

BAKANLIKLARDAN BİLİRKİŞİ HEYETİ İSTİYORUZ
Uluköy Muhtarı Mehmet Aslan, kurulu santralın ek olarak 20 yıllık çalışma ruhsatı aldığını hatırlatıp Çevre ve Orman, Tarım ve Sağlık bakanlıkları uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti talebinde bulunacaklarını belirterek, "Santral 20 yıl daha çalışır durumda kalırsa 12 köyde yaşayan binlerce insanın sağlığı bozulacak. Geçim kaynaklarımız şimdiden kurudu. İlgili bakanlıklardan bu alanda uzman bilirkişi talebinde bulunacağız. Bu tespitin yerel imkanlarla yapılamayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

SANTRAL YETKİLİLERİ: HER ŞEY KURALLARA UYGUN
Mardin Enerji Santral yetkilisi Murat Dursun, iddiaların asılsız olduğunu ve üretim şartlarının çevre mevzuatına uygun olduğunu söyledi. Bacalardan çıkan maddenin duman ya da toz olmadığını belirten Murat Dursun, "Tesisin bacalarına kireçli su sıkarak, zehirli, çevreye zarar verecek atıkları tesisin içinde bulunan ve çevreye uyumlu bir havuzda toplayıp bunları belli aralıklarla, çevreye zarar vermeyecek şekilde imha ediyoruz. Bu metotla zehirli maddeleri absorbe ediyoruz. Bacalara kireçli su sıktığımız için, bacalardan beyaz duman görünümünde su buharı çıkmaktadır. Bu su buharı ve kireç tozu görsel olarak çevreyi kirlettiği görüntüsünü veriyor. Oysa biz kireçli suyu zehirli kimyasalları ortadan kaldırmak için bacalara sıkıyoruz. İl Çevre Müdürlüğü'nün denetimindeyiz. En ufak bir ihlalimiz bize pahalıya mal olduğu için, çevre mevzuatına ve kurallara sıkı sıkıya bağlı kalıyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 12:23:35
Güncelleme :18 Ocak 2008 Cuma 12:22:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet gökcen IP: 217.224.81.xxx Tarih : 13.08.2008 14:04:12

Mardin-Kızıltepe karayolu Kocaköy xurs yakınlarında 2002 yılında kurulan Rasa Radyatör Sanayi A.Ş. Mardin Enerji Santral'inin bacalarından çıkan duman ve atık maddelerin çevreyi olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle 12 köy muhtarı Mardin Valiliği'ne dilekçe vererek santralin faaliyetlerinin durdurulması talebinde bulundu.gercekten üstünde durilacak konudir halkimizin hayatini tehlikeye bile bile atiyorlar hem tarimsal hemde zehiri dagitan santiraldir hic bir yerlerde kimse müsaade etmiyorlar bazi kisiler halki düsünmiyorlar bare kendi cocuklarini düsünsünler gercekten hem cevreye büyük madizerari oliyor hemde kanser ve cok hastaliklara neden oliyor lütfen halk olarak duyarli olalim kimse seyirci kalmasin bu bir hayati meseledir 30 kilometre cevreyi zehirliyor bu santiral. gercekten ormanimizi yakarak. dagimizi bombaliyarak. halkimizi zehirliyerek bir yere varilmaz 24 sene mükavele yapilmis acaba bu cevrede nekadar insan kalir lütfen duyarli olalim ayikalim sahipliyelim birlikte karsi cikalim