5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Cezaevine spor salonu ve gümüş atölyesi

Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan M-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda faaliyete geçen çok amaçlı Spor Kompleksi ve Gümüş Telkari Döküm Atölyesi'nin açılışı yapıldı.

M-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki hükümlü ve tutuklular, yaptırılan Spor Kompleksi'nde voleybol, basketbol, badminton ve masa tenisi oynayıp kültür fizik çalışıyor. Ayrıca, hükümlü ve tutuklulara Cezaevi İş Yurtları Kurumu ve İş Kur Genel Müdürlüğü işbirliğiyle kurs verilerek meslek sahibi olmaları sağlanıyor. Resim atölyeleri ve yöreye özgü el işlemesi olan gümüş telkarinin de ustaları yetiştiriliyor.
Açılışta Ceza İnfaz Kurumu memurlarıyla hükümlü ve tutuklular arasında voleybol ve badminton maçları yapıldı. İlgiyle izlenen maçların ardından, tutukluların mesleki öğrenim gördükleri resim, bilgisayar, gümüş telkari atölyesi gezildi.

Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, hükümlü ve tutuklulara verilen kurslarda büyük başarı sağladıklarını belirterek, "Amacımız telkaride burada büyük üretim yapmak ve Türkiye'de söz sahibi olmak. Bu amaçla İstanbul'da bu işi toptan yapan birkaç esnafla kuyumcu ile görüştük. Şuanda onlarla çalışmalarımız devam ediyor. Onlara ne gibi anlaşma yapacağız, kaç kişi çalıştıracağız gibi çalışmalarımız devam ediyor. Daha önceden olduğu gibi telkariyi kendi evinde üreterek Dünya'ya buradan pazarlayacağız" dedi.

Bu arada Irak'ın Zaho kentinden bir hükümlü, Midyat M Tipi Cezaevi'ndeki yaşam standardının birçok cezaevinden daha düzenli ve bakımlı olduğunu söyledi. Iraklı hükümlü Riyad Ahmed Ali ise, cezaevinin çok temiz ve bakımlı olduğunu söyleyerek, "Sosyal ve kültürel alanlarındaki etkinlikler açısından çok iyi. Burası gerek spor faaliyetleriyle olsun, yönetimiyle olsun, gerek insan hakları konusunda çok iyi gelişmeler var. Bir Iraklı olarak burayla Ebu Gureyp'i kıyaslayamam. Buradaki cezaevinde, kütüphane olsun, yemekleri olsun, idaresi olsun her şey mükemmel. Yaşam standartlarından çok memnunuz" diye konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz tarafından Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu'na katkılarından dolayı plaket verildi. Törenin sonunda hükümlü ve tutukluların gümüş telkari atölyesi, resim ve bilgisayar derslikleri gezildi. Spor kompleksi ve gümüş telkari atölyesinin açılışına kaymakam Mustafa Yılmaz, Ağır Ceza Hakimi Şimşek Küyük, Cezaevi Müdürü Murat Yılmaz, kamu kurum daire amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, hükümlü, tutukluların yanı sıra infaz koruma memurları katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2007 Cumartesi 14:38:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?