8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Çiftçi yağmur bekliyor

GÜNEYDOĞULU ÇİFTÇİLER NİSAN YAĞMURU BEKLİYOR

Güneydoğu Anadolu'da özellikle kuru tarım yapan çiftçiler, ekinleri olgunlaştırarak verimi artıracak olan Nisan yağmuru için dua etmeye başladı.

Ekim ayından Mart sonuna kadar bol miktarda yağmur alan bölgede tarlalar yemyeşil. Bundan sonraki 15-20 gününün ekinler açısından hayati önem taşıdığını belirten Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, "Bölgemize Nisan yağmuru düşerse ürünümüz ciddi verim verir, aksi taktirde 3 yıldır üst üste ürünü telef olan çiftçilerimiz büyük ekonomik sıkıntılara maruz kalır. Rabbimizin rahmeti sonsuzdur. Herkes yağmur için dua etsin" dedi.

2008 yılı öncesine kadar kırmızı mercimek ticaretinde Türkiye'nin dünyada bir numara olduğunu, ancak son dönemlerde verim düşüklüğü sebebiyle ihracatın durduğunu da anlatan Öter, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Adıyaman illerinde bu yılki rekoltenin 500 bin tonu aşmasını beklediklerini kaydetti. Bakliyat üzerine dünya çapında ticaret yapan Kanadalı bir firmanın Mardin'e gelerek incelemelerde bulunduğunu ifade eden Öter, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle kırmızı mercimeği detaylı incelediler, her ayrıntıyı not aldılar. Heyet üyeleri, 'Nisan'da bir saat yağmur yağarsa Türkiye dünyanın bir numaralı kırmızı mercimek ihracatçısı olur tespitinde bulundu. Bu doğrudur. Kızıltepe'de üretilen kırmızı mercimek, kalite ve besin değeri açısından dünyada bir numaradır. Hükümetimizden ricamız şudur: Fırat Nehri'nden akan sular GAP kapsamında bir an önce Mardin Ovası'na gelsin. Çalışmaların hızlanmasını istiyoruz. Su sıkıntısından dolayı ülke olarak büyük verim kaybı yaşıyoruz. Kaybettiğimiz milli servettir."

GÜNEYDOĞULU ÇİFTÇİLER NİSAN YAĞMURU BEKLİYOR
GÜNEYDOĞULU ÇİFTÇİLER NİSAN YAĞMURU BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 00:52:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?