5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Çiftçilerin hükümetten beklentileri

Mardin ve birçok ilçesi ile tarımın yoğun olduğu bölgelerdeki çiftçiler, özellikle devam eden sulama projelerinin tamamlanmasını ve tarımdaki girdi fiyatlarının düşürülmesini istiyor.

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, ''Çiftçilerimizin Ziraat Bankası'ndan kredi çekmeleri için banka yetkilileri çiftçilerden şehir merkezinde gayri menkulü teminat göstermesini istiyor ya da memur kefil istiyor. Bu durum da birçok çiftçimizin tefeciye mahkum edilmesi anlamına geliyor'' dedi.

Mardin merkeze bağlı Dibektaş köyünde oturan ve 3 bin dönümlük arazisi olan Mustafa Özkan ise geçimlerini çiftçilik ile sağladıklarını ancak hükümetin kendilerine verdiği destekleme primlerini zamanında alamadıkları için tefecilere mahkum olduklarını söyledi.

PRİMLER ZAMANINDA ÖDENMELİ ÇİFTÇİ TEFECİYE MAHKUM EDİLMEMELİ

Dibektaş köyünde oturan Mustafa Özkan, hükümetten akaryakıt ve gübre ve ilaç girdisini düşürmesini beklediklerini kaydetti. Çiftçiye verilen destekleme primlerinin zamanında ödenmesi gerektiğini belirten çiftçi Özkan, zamanında destekleme primi almayan çiftçinin tefecilere mahkum olduğunu bildirerek, ''Hükümetimizden en büyük isteğimiz destekleme priminin zamanında ödenmesi. Girdi fiyatları çok pahalı. Buna çözüm bulunamıyorsa destekleme priminin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikle GAP acilen
tamamlanmalıdır'' diye konuştu. ,

Hükümet tarafından verilen destekleme primlerinin zamanında ödenmemesi durumunda tefeciden alınan paranın ancak faizinin ödendiğini ileri süren çiftçi Özkan, Ziraat Bankası'nın da çiftçilerden kestiği yüzde 3'lük oranın alınmamasını istedi. Özkan gübre, mazot ve ilaç desteklemesinin zamanında verilmemesinin çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirterek, "Ziraat Bankası ve ticari bankalardan kredi alamıyoruz. Ya memur kefil istiyor ya da şehir merkezinde gayri menkul teminat istiyor. İsminden de anlaşılacağı gibi çiftçi şehir merkezinde gayri menkulü ne arar ya da bu saatten sonra memur kefil nasıl bulacak? Çiftçi mecburi olarak zamanında alamadığı destekleme primi nedeniyle tefecinin eline düşüyor. Tefeci de yıllık yüzde 100 oranında faizle para veriyor" dedi.

ÇİFTÇİLERE KREDİ SAĞLANMALIDIR YOKSA TEFECİNİN KAPISINI ÇALMAYA DEVAM EDER

Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, bölge çiftçisinin GAP suyunu kurtarıcı olarak beklediğini, su olmadan ürün çeşitliliğinin olamayacağını belirterek, kuraklığın da tarım sigortası kapsamına alınmasını istediklerini ifade etti. Ziraat Odası Başkanı Özkan organik tarım konusunda destek beklediklerini de anlattı.

Çiftçilerin zamanında alamadıkları destekleme primleri nedeniyle tefecilerden para aldıklarını belirten Başkan Özkan, "Tüm bunlar yetmediği gibi Mardin'de Ziraat Odası'na bağlı 2 bin 700 çiftçiden dekar başına yüzde 3 oranında Ziraat Bankası destekleme primlerinden kesinti yapıyor. Mardin'de 253 bin dekar arazi var. Bunlardan yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor. Bunu hesaplamak bir çiftçi için çok zor, hükümet bu konuda önlem almalıdır. Ziraat Bankası'nın kesintileri durdurulmalı ve çiftçilere kredi sağlanmalıdır, Yoksa çiftçi tefecinin kapısını çalmaya devam edecektir. Ayrıca girdi fiyatları dünya piyasalarında Türkiye'nin rakibi durumundaki ülkelere göre çok yüksek" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 14:15:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?