5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Çocuklarda göz tembelliğine dikkat

Mardin Devlet Hastanesine atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Atılım Demirtaş, göz tembelliğinin 6 yaşına kadar tedavi edilmesi halinde, ileride oluşabilecek kalıcı hasarların önlenebileceğini söyledi. 

Mardin'de görev yaptığı kısa bir süre içerisinde en çok göz tembelliği ve şaşılıkla ilgili şikayetler aldığını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Atılım Demirtaş, göz tembelliğinin 6 yaşına kadar tedavi edilmemesi halinde, ileride tedavisi mümkün olmayan hasarlara yol açtığını söyledi. Devlet Hastanesi'nde göz hastalıkları branşında üçüncü doktor olarak görev yapmasına rağmen günde ortalama 120-130 arasında hasta muayene ettiğini dikkat çeken Dr. Demirtaş, "Küçük yaşlarda ihmal edilen hastalıklar ileriki yaşlarda sorun yaşatıyor. Bunlardan biri de iki göz arasında görme gücünün yüzde 20'den fazla olmasından kaynaklanan göz tembelliği sorunudur. Zaman içerisinde gerileyen göz, fonksiyonunu tamamen veya kısmen kaybedebiliyor. Bunun önüne geçmek için, ilk üç aydan sonra çocuğun muayene edilerek tespit edilmesi gerekiyor. Tedaviye 3.5 yaşına kadar başlanmasında büyük yarar var. 6 yaşından sonra başlanacak tedavinin hiçbir faydası yoktur. Bu nedenle, ailelerin bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi. 

İki gözün görme eksenlerinin paralelliğinin bozulması ile oluşan şaşılığın da en çok karşılaştığı hastalıklardan biri olduğunu kaydeden Dr. Demirtaş, "Şaşılık, doğuştan olabileceği gibi, doğum sırasında baş ve boyunda oluşan hasarlar, ateşli hastalıklar ya da gözlük takmayı gerektiren kırılma kusurlarından da kaynaklanabilir. Şaşılık, sürekli veya bazen görülebildiği gibi kayan gözün konumuna göre, yatay ve dikey olabilir. İçe, dışa, yukarıya ve oblik yönlerde görülebilen kayma gizli veya belirgin şekilde gözlenebilir" şeklinde konuştu. 

Şaşılığı sadece estetik bir kusur olarak görmenin yanlış olduğunu ifade eden Dr. Demirtaş, şaşı çocukların yaşı küçük veya düzelir demeden bir an önce göz doktoruna gösterilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Demirtaş, şaşılık tedavisinde amacın estetik düzeltmeden ziyade iki gözle fonksiyonel görmeyi sağlamak olduğunu vurguladı. 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atılım Demirtaş, hastalara en iyi hizmeti vermek amacıyla ameliyathanenin kurulması için çalışma başlattığını ve en kısa zamanda göz alanında her türlü ameliyatı gerçekleştireceklerini ifade etti. Dr. Demirtaş, hedefinin Mardin Devlet Hastanesi'nde bölge illerine hizmet verebilecek bir şaşılık merkezini kurmak olduğunu da sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2007 Cumartesi 18:15:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?