5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Çöplükte çalışan çocuk sayısı artıyor

Mardin'in şehir çöplüğünden ekmeklerini kazanan çocuklar gün geçtikçe artıyor.

Mardin Belediyesi tarafından dökülen çöplerden işe yarayabilecek atıkları toplayıp satan çocuklar ailelerine maddi katkıda bulunmaya çalışıyor. Kent merkezine 5 kilometre mesafedeki şehir çöplüğü, adeta yoksul aile çocuklarının yaşam alanı haline geldi. Onlarca çocuk, günlerinin büyük bölümünü 462 bin nüfuslu kentin tüm atıklarının döküldüğü çöplükte sürdürüyor.

Ailelerinin ekonomik yetersizliği nedeniyle vakitlerini şehir çöplüğünde geçiren çocuklar, ayrıca bulabildikleri metal-demir teneke, kola kutusu, bakır, naylon ve pet şişe gibi eşyaları satarak para kazanmaya çalışıyorlar. Çöplükten çıkabilen benzeri her tür maddeyi toplayan ilköğretim çağındaki çocuklar, daha sonra şehir merkezindeki hurdacıların yolunu tutarak topladıkları atık maddeleri satıyor. Çocuklar günde 15-20 lira kazandıklarını belirtiyor. Sokak sokak gezerek önlerine çıkan her çöp bidonunu kontrol eden ve yaşları 7 ile 14 arasında değişen çocuklar, aile bütçelerine katkıda bulunmak için her gün şehir çöplüğüne gittiklerini belirtiyor.

Çocuklar, "Bizim ailelerimiz yoksul. Kimse bize ve babalarımıza iş vermiyor. Biz de aç kalmamak için evimizin yakınındaki bu çöplükten ekmeğimizi çıkartıyoruz. Elbette biz de okula gitmek, okumak, adam olmak istiyoruz. Burada çalışmaktan da hiç utanmıyoruz" şeklinde konuştular.

Mardin merkezde oturan ve babası işsiz olan 15 yaşındaki M. isimli çocuk kirli eldivenlerle yüzünü kapatarak utangaç bir eda ile 6 yıldan bu yana ailesinin geçimini sağlamak için her gün şehir çöplüğüne geldiğini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 15:24:39
Güncelleme :16 Mart 2009 Pazartesi 17:13:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
halk IP: 85.99.24.xxx Tarih : 17.03.2009 18:25:03

PEKİ BUNU SORUMLUSU KİM TABİKİ BİR İLK OKUL MEVZUNU KIZILTEPE BU HALE DÜŞÜCEK BİR YERMİ BİZİM BELEDİYEMİZ BİZE NE YAPTI Kİ TABİ CANIM YENİ SARAY GİBİ BİR BELEDİYE YAPTI SEN DAHA HALKININ SORUNLARINI ÇÖZMEDİN GİDİP SARAY GİBİ BİR BELEDİYE YAPIYORSUN  AMA NEDİR BİZİM OKUMAMIŞ ANNELEMİZ BABALARMIZ KİM NE NASIL BİRİ OLDUĞUNU SORMADAN OY VERİYORLAR BURDAN TÜM EĞİTİMCİLERE SESLENİYORUM OKUMA YAZMASI OLMUYAN KİŞİLER YARDIM EDLİM...