3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Dargeçit'te faili meçhul kazısı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2001 yılında gözaltında kaybedilen HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz'e ait olduğu iddia edilen mezarda kazı çalışması yapıldı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 25 Ocak 2001'de gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz için Mardin'in Dargeçit ilçesindeki belediyeye ait Mıcır Sefa mezarlığında sabah saatlerinde Dargeçit Savcılığı gözetiminde kazı çalışması yapıldı.

Dargeçit Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla gerçekleştirilen kazı çalışmasına, Tanış'ın kardeşi avukat Hakim Tanış, babası Şuayip Tanış, İnsan Hakları Derneği Mardin Şubesi yöneticileri, Şırnak Barosu, BDP ve MEYA-DER yöneticileri ile Dargeçit İlçe Yöneticileri katıldı. "Kaybedilenlerin sesi ol" yazılı pankart ve Tanış'ın fotoğraflarını taşıyan çok sayıda kişi de mezarlıkta kazı çalışmalarını izledi. Kazı yerinde yapılan çalışmada kemik bulunması üzerine kemikler çıkarılarak Adli Tıp Uzmanlarına teslim edildi. Tanış'ın kardeşi avukat Hakim Tanış ile babası Şuayip Tanış bulunan kemiklerin Serdar Tanış'a ait olduğunu iddia ederek, araştırmanın kısa zamanda bitirilmesi gerektiğini dile getirdi. Alınan kemik örnekleri İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek, kemik parçaları, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 2001 yılında gözaltına alındıktan sonra kayboldukları ileri sürülen Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in yakınlarından alınacak DNA örnekleriyle karşılaştırılacağı belirtildi. Öte yandan açılan mezardaki kemiklerin battaniye ve elbise içerisinde bulunduğu belirtildi.

Tanış'ın kardeşi Avukat Hekim Tanış ise alınan kemiklerin Adli Tıp Kurumuna gönderileceğini belirterek, Tanış ve Deniz'in yakınlarından alınacak DNA örnekleriyle eşleştirileceğini söyledi. Mezarda battaniye ve askeri kıyafetlerin bulunduğunu bildiren Tanış, "Burada dikkat edilmesi gereken konu, yapılan kazıda cesedin battaniye ile sarılarak gömüldüğünün görülmesidir. Askeri kıyafet de var" diye konuştu

Tanış'ın babası Şuayip Tanış ise görgü tanıklarının oğlunun Dargeçit ilçesine getirildiğini burada gömüldüğünü söylediklerini kaydetti. Oğlunun örf ve adetlere uygun olarak gömülmediğini, buna müsaade edilmediğini belirten Tanış "Bu mezarlığın yüzde yüz onun olduğuna inanıyoruz. Biz bütün yetkililerden kamuoyundan aydınlardan devlet büyüklerinden Ebubekir Deniz'in de bulunmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.  

iha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2014 Perşembe 19:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?