5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Demirci devlet sanatçısı

50 yaşındaki kanun sanatçısı Abdulkadir Gökbalık, 44 yıldır Mardin'de hem kanun çalıyor hem de sıcak demir ustası olarak çalışıyor.

Sabahın erken saatlerinde çaldığı nağmelerle Demirciler Çarşısı'nı adeta inleten Abdulkadir Gökbalık, söylediği parçalarla bazı hastalıklara da şifa dağıttığına inanıyor. Okula gitmeden kanun çalmayı öğrendiğini anlatan Gökbalık, 44 yıldır devam ettiği müzik çalışmalarını devlet sanatçısı olarak taçlandırdı. Sıcak demir ustası olarak yaşamını devam ettiren Gökbalık, günlük yaşamından da kanunu hiçbir zaman yanından ayırmıyor. Çalıştığı demirci dükkanında bile çaldığı kanunu baş ucundan ayırmayan Gökbalık, "6 yaşında bir tahta üzerine yaptığım ilk kanunumla müzikle tanıştım. Elektriğin olmadığı dönemlerde okuma yazmayı öğrenmeden gaz lambası önünde kanun çalmayı öğrendim. 44 yıldır bu tarihi kentte hem kanun çalıyor hem de sıcak demir ustalığı yapıyorum" dedi.

Geçim derdinden dolayı ne sıcak demir işinde çalışmaktan ne de kanun çalmaktan vazgeçemediğine dikkat çeken Gökbalık, "Üç çocuğumun nafakasını kazanmak için ustası olduğum demir işinde çalışmak zorundayım. Müzik keyfinden vazgeçemediğimden dolayı da çok sevdiğim kanun çalmaktan kendimi alıkoyamıyorum" diye konuştu.

Gökbalık, bir süre önce de birkaç kez kaset çıkardığını ancak kendisine destek verecek kimseyi bulamadığı için de müzik piyasasına giremediğini ancak korsan kasetlerinin her Mardinlinin evinde olduğunu sözlerine ekledi. Abdulkadir Gökbalık'ın kendi işyerinde verdiği müzik dinletisi ile kendisini dinlemeye gelen esnaf ise, "Abdulkadir üstadımız bizim çarşımızın gülüdür. Kendisi olmazsa bu kadar sorun ve sıkıntı içinde stresten ölürdük herhalde. Ama kendisini dinlemeye geldiğimizde bütün sıkıntılarımızı unutuyoruz" şeklinde konuştu
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 14:24:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?