7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

DİKA madenciliği masaya yatırdı

DİKA'DA BÖLGENİN MADENCİLİK POTANSİYELİ MASAYA YATIRILDI

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından Mardin'de, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak yeraltı ve yerüstü maden potansiyelinin ele alındığı TRC3 Bölgesi Yer Altı ve Yer Üstü Zenginlikleri Çalıştayı düzenlendi.

Dört ilin madencilik potansiyeli ve mevcut durumuyla ilgili konuların ele alındığı çalıştaya ilgili kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, odalar, öğretim üyeleri ve madencilik sektöründe faaliyet gösteren firma yöneticileri katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan DİKA Genel Sekreteri Abdullah Erin, bölgedeki yeraltı ve yerüstü kaynakları değerlendirildiği takdirde hem istihdam hem de katma değer sağlayacağını bildirdi. Erin, madenciliğin bölgede yeni sektörler oluşmasını tetiklemeye ve kalkınmanın en önemli itici gücü olmaya aday olduğunu söyledi.

Günümüzde çoğu atıl durumda bulunan kaynakların saymakla bitmediğini anlatan Erin, "Şırnak'ta 82 milyon ton rezerve sahip fakat yüksek kükürt seviyesinden dolayı, tüketiciler tarafından ısınma amacıyla kullanılamayan asfaltit; Mardin'de 493 milyon tonluk rezerv ile gübre piyasasına girdi sağlayabilecek olan ancak son 17 senedir atıl durumda bulunan Türkiye'nin en büyük fosfat yatakları; Batman, Şırnak ve Mardin illerinde bulunan ısınma, elektrik üretimi ve seracılık faaliyetlerinde kullanılabilecek düzeyde enerji açığa çıkarabilen jeotermal kaynaklar; Batman ve Mardin-Nusaybin bölgesinde üretilen petrol ve doğalgaz; günümüz endüstrisinde önemli rol oynayan ve bölgede yüksek miktarda ve kalitede bulunan ancak yeterince işletilemeyen kil, silisyum, kireçtaşı gibi madenler bunlardan sadece bazıları. Dicle Kalkınma Ajansı'nın katılımcılık anlayışından hareketle, çalıştay bölgenin maden potansiyeli üzerine bundan sonra yapılacak daha geniş katılımlı ve kapsamlı sempozyumlar için bir ön çalışma olacak" dedi.

Çalıştayın sabah oturumunda katılımcı akademisyenler tarafından 'Bölge Yer altı Zenginlikleri ve Ruhsat Durumları', 'Fosfat Yatakları ve Bazalt', 'Bölgedeki Petrol Zuhurları ve Doğalgaz Potansiyeli ile Asfaltit ve Çevre Sorunları', 'Bölgedeki Endüstriyel Hammaddelerin Mevcut Durumu' ve 'Bölge Jeotermal Kaynaklarının Mevcut Durumu' konulu sunumlar yapıldı. Öğleden sonra yapılan panelde ise mevcut potansiyeli değerlendirmeye yönelik yatırım olanakları üzerinde tartışılarak sorunlar ele alındı, politika önerileri oluşturulmaya çalışıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 16:35:01
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 19:37:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?