24
Nisan
2024
Çarşamba
MARDİN

Dostluk kan davasını yendi

Mardin'in Boğaziye köyünde sulama kanalı nedeniyle Aydın ve Tutaş ailelerinden iki kişi öldü. Bölgenin ileri gelenleri araya girdi, kan davası büyümeden 70 yıldır komşu iki aile barıştırıldı

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Boğaziye köyünde sulama kanalı nedeniyle çıkan silahlı kavgada, Şeyhmus Aydın ve Fethi Tutaş hayatını kaybetti. İki kişinin ölümünün ardından 70 yıllık komşu 'Aydın' ve 'Tutaş' aileleri arasında kan davası başladı ancak araya girenler sayesinde 2 ayda barış sağlandı. Boğaziye köyünde yıllardır kavgasız gürültüsüz yaşayan komşular, geçen ağustos ayında tarla sulayacakları kanalın nereden geçirileceği konusunda tartışma yaşadı. Tartışma kavgaya dönüşünce karşı ailelerden iki kişi hayatını kaybetti. İki aile arasında kan davası başladı, köyü ölüm korkusu sardı. İki aile de her gün kullandıkları yolları değiştirdi, biri sokaktayken diğerinin üyeleri evden çıkmadı. Kahvede otururken diğer taraf yanından geçmedi.

"OKUSAYDIK BÖYLE OLMAZDI"

Ancak devreye Mardin milletvekili Ahmet Türk ve Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş girdi. İki aile, olaydan 2 ay sonra barıştırıldı. Köyde barış sofrası kuruldu. 6 dana kesilerek hazırlanan yemek, köy meydanındaki çadırlarda misafirlere ikram edildi. Tutaş ailesinin lideri Süleyman Tutaş barışmayı anlattı: "70 yılı aşkındır bu aile ile aynı köyde beraber yaşıyoruz. Kan davaları genelde eğitimsizlikten cahillikten kaynaklanır. Her an ölümle burun buruna yaşadık. İnşallah bir daha olmaz. Barışın olması için herkes çaba sarf etti. 70 yıldır beraber yaşadığımız bir aile ile düşman olmamız yanlıştı. Yapılan cahilliği sürdüremezdik barıştık. Kan davalı kim varsa barışa davet ediyoruz. Dinimizde de kavimlerde de öldürmek yasaktır. Ayırımcılık anlamında değil ama neden Batı'da bunlar yaşanmıyor, orada okuyorlar, zamanında burada da okullar açılsaydı insanlar okuyup cahil kalmasaydı bunlar bu kadar yaşanmazdı. Cahillik ve eğitimsizlikten kaynaklanıyor."

"BARIŞMAKTAN YANAYDIK"

Aydın ailesinin lideri Abdulnasır Aydın ise, "Köyümüzde ilk defa böyle bir olay yaşandı. Büyümeden başka ölümler yaşanmasına fırsat vermeden barışa el uzattık. Davamız 2 ay sürmedi. İki tarafın da aile büyüklerinin haberi olmadan aniden gelişen cahilce yapılmış bir hareketti. Biz büyükler davanın devam etmesini büyümesini istemedik"dedi. Aydın şöyle konuştu: "70 yıldır aynı köyde beraber yaşadığımız komşu olduğumuz bir aile olayın büyümesini başka ölümlerin yaşanmaması için barıştık. İlk günden beri cahilce yapılmış yanlış bir hareket olduğu için barışmaktan yanaydık. Ne kadar sürerse sürsün kan davalarının sonu barıştır. 50 kişi bile birbirini öldürse sonu barıştır. Barış sağlandıktan sonra biz karşı tarafın taziyesine gidip başsağlığı diledik. Onlar da bize geldi."

EŞİ ÖLDÜRÜLEN ANNE, KAN DAVASINI ENGELLEDİ

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde küçük yaşta babaları öldürülen iki kardeşin de kan davası kurbanı olmaları son anda önlendi. Önce anne sonra büyükler devreye girdi, kan davası sona erdi. Kan davasına dönüşen olay, 1999 yılının şubat ayında bir ramazan günü yaşandı. Doğubayazıt ilçesine bağlı Kargakonmaz köyünde arazi anlaşmazlığı yüzünden kavga çıktı. O dönem köyde tapulaştırma çalışması yapılıyordu. İki aile arasında çıkan 'o yer senin bu yer benim' kavgası, ilçe merkezine sıçradı. Mithat İlhan, Niyazi Özdemir'i pompalı tüfekle vurarak öldürdü. 4 çocuk babası Özdemir öldürüldüğünde, kızı Filiz 10, oğulları Ömer 8, Mehmet 4 yaşındaydı.

Emrah ise henüz anne karnında olduğu için babasını hiç göremedi. Aileler arasında kan davası başladı. Katil zanlısı Mithat İlhan, 5 yıl hapis yattıktan sonra afla serbest kaldı. Mehmet ve Emrah kardeşler, babalarının intikamını almaları yönünde aile bireyleri tarafından sürekli yönlendirildi. Anne Sultan Özdemir (48) ise, çocuklarının hapse girmesini istemiyordu. O nedenle köydeki evini şehre taşıyıp kendine yeni bir hayat kurdu. Çocukları babalarının intikamını almaları için sık sık telkin aldıkları bir dönemde ise barış geldi. Kanaat önderleri bir araya gelip, aileleri anlaştırdı ve kan davası sona erdi. Mehmet ve Emrah kardeşler, babalarının intikamını alma girişiminden vazgeçirildi. Anne Sultan Özdemir, "Kan davası barışla noktalandığı için çok sevindim. Çocuklarımın babalarının katilinin ailesinden birilerini öldürüp hapse girmesini istemiyordum" dedi.

İKİ AYDA 32 KURBAN

Diyarbakır: Bismil ilçesinde Temmuz 2013'te kan davası çatışması çıktı. Bir aileden 8 kişi öldü, diğer aile köyden kaçtı.
Diyarbakır: Hazro ilçesine bağlı Çiftlibahçe köyünde akraba iki aile arasındaki tartışma, ağustos ayında katliama döndü. Aralarında çocukların da bulunduğu 8 kişi öldü, kan davası başladı.
Diyarbakır: Ağustos ayında iki aile canlı hayvan borsasında tartıştı. Geçmişten gelen husumetle Şerafettin Tokur, Hüsnü (42) ve Şahabettin Teker'i (33) öldürdü. Katil zanlısının köydeki evi akşam basıldı, olayda 8 aylık bebekle bir çocuk öldü.
Mardin: Savur ilçesine bağlı İşgören köyünde, iki yıl önce başlayan kan davası kadın ve çocukları vurdu. Cezaevindeki eşlerini ziyarete giden 2 kadınla 3 çocukları kan davaları tarafından uzun namlulu silahlarla öldürüldü.
Muş: Bulanık ilçesine bağlı Eskiyol köyünde yaşayan 'Dost' ve 'Kundo' aileleri arasında kan davasına dönen mera kavgası yine can aldı. Temmuz ayındaki kavgada 7 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

Sabah
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2013 Perşembe 14:07:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?