5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

DTP Barış yürüyüşü

DTP Mardin İl Örgütü, partililere yönelik gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekmek amacıyla il ve ilçe örgütlerinden yaklaşık 500 kişinin katılımı ile ''Barış yürüyüşü'' ve basın açıklaması düzenledi.

Yapılan açıklamada Kürt sorununun şiddet baskı ile çözülemeyeceği belirtilerek 1 Haziran'a kadar başlatılan ''Çatışmasızlık kararı''nın iyi değerlendirilmesi gerektiği öne sürüldü. DTP İl Başkanlığı binası önünden Yenişehir taksi durağına kadar gerçekleştirilen yürüyüşten sonra basın açıklaması düzenledi. DTP İl Başkanlığı binası önünde toplanan yaklaşık 500 kişi burada sık sık terörist Abdullah Öcalan ve terör örgütü PKK lehine slogan atarken kadınlar da yerel kıyafetlerle halay çekti. İl binası önünde toplanan kitle, buradan Yenişehir taksi durağına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe DTP'li belediye başkanlarının yanı sıra, DTP Parti Meclisi üyeleri ve binlerce kişi katıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşte, "Çatışmasız ortamı onurlu barışla sonlandıralım, Ne öl ne de öldürme, yaşa ve yaşat" pankartlarının yanı sıra "DTP'ye uzanan eller kırılsın, Barış barış sadece barış" dövizleri açıldı. Yenişehir taksi durağında açılış konuşmasını yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, "Özellikle yerel seçimlerden DTP'ye yönelik baskılar arttı. Bu bağlamda yerel seçimlerden sonra yapılmak istenen; barış sürecine gölge düşürülmeye çalışılıyor. Bunlar bize karşı planlı bir şekilde yapılıyor. Tutuklu bulunan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılması talebinde bulunuyoruz" dedi.

Gökkan'ın konuşmasının ardında basın metnini okuyan DTP Mardin İl Başkanı Hilmi Öncü, özellikle bölge halkının oylarını DTP'ye yönelik kullanmasına dikkat çekti. Buna rağmen yapılan yerel seçimler sonrası barış ortamının sağlanması yerine gözaltıların sürdüğünü belirten Öncü, "Kuşkusuz ki yapılan bu operasyonlar ve baskılar sadece DTP yöneticilerine değildir. Seçimlerde bu partiye oy vermiş bulunan milyonca insanın düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır. Bu operasyon ile siyaset yapma hakkının yanında demokrasi ve barış umutları da zedelenmektedir" şeklinde konuştu.

Öncü, terör örgütünün, ''1 Haziran'a kadar çatışmasızlık kararı''na değinerek bunun ciddiye alınması gerektiğini ileri sürdü. Bu kararın bir fırsat olduğunu savunan Öncü sözlerine şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve daha sonra diğer yetkililerin de Kürt sorununun çözümü konusunda söylediği söylemler, kurumların çözüme hiçbir zaman olmadığı kadar yakın olduğunun belirtilmesi, basında ve kamuoyunda Kürt sorununun yoğun olarak tartışıldığı ve çözüme ilişkin işaretlerin giderek arttığı bir süreç doğmuştur."

Çözümün yollarının sadece sözlerde kaldığını ifade eden Öncü, bunun uygulamaya geçmediğini aksine şiddet ortamının daha da arttığını söyledi. Hakkari, Van ve Mazıdağı'nın Bilge köyünde yaşanan olayların bununla bağlantılı olduğunu iddia eden Öncü, DTP şahsında Kürtlere ve toplumun diğer kesimlerine uygulanan şiddeti protesto ettiklerini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 16:13:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?