7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Ekonomik kriz tüccar ve esnafı vurdu

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, krizden en fazla etkilenen kesimin arasında esnaf olduğunu söyledi.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, esnafın, sanatkarın ve tüccarın borçlarını ödeyemeyecek duruma düştüklerini, ticaret yapanların icralık olduğunu belirtti. Birçok esnaf ve tüccarın iş yapamadıkları için borçlarını ödeyemediğini anlatan Tutaşı, şöyle konuştu: "İki esnaftan biri ya bankanın ya da çeklerini ödeyemediği kişilerle icralık oldu. Dün bugünden iyi, bu yıl gelecek yıldan iyidir. Moralimizi yüksek tutmaya çalışıyoruz ama bir gerçek var ki onu da gizlemenin anlamı yok. 2009 yılı esnaf, sanatkar ve tüccar için kötü bir yıl olacak, veriler ve gelişmeler bunu gösteriyor." Başbakanın özel bankaları ve bazı kurumları fırsatçılıkla suçladığını anlatan Tutaşı, sözlerine şöyle devam etti: "Oysa devlet bankaları kredileri geri çekti, teminatları düşürdü. Devlet bankaları tüccara esnafa olan güvenini yitirirse gidişat kötü olacak."

İcra dairelerinde esnaf ve sanatkarlara ait icra dosyalarının her gün biraz daha kabardığını anlatan Tutaşı, şöyle konuştu: "İcrada geçmiş yıllara ait bin 900 dosya var. 2008 yılının icralık dosya sayısı 3 bin 500 üzerine çıktı. Yıl sonuna kadar bu rakam biraz daha büyüyecek. Esnafımız çeklerini ödeyemeyecek duruma düştü, kredi alamaz hale geldi."

Tutaşı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından finanse edilen Nusaybin sınır kapısının tüm işlemlerinin bitmesine ve TOBB tarafından paranın hesaba yatırılmasına rağmen inşaatının başlatılmamasına anlam veremediğini söyledi. Tutaşı, Suriye'ye transit geçişe imkan tanıyacak ve Irak ile aradaki mesafeyi kısaltarak Habur Sınır Kapısı'na alternatif teşkil edecek Nusaybin sınır kapısında inşaatın neden başlamadığını hâla anlayamadığını anlattı. Türkiye tarafında 260 dönüm alanda mayınların temizlendiğini anlatan Tutaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: "TOBB inşaat parasını hazırladı. İş geldi bürokrasiye takıldı. Kapının açılması bölgede ticareti hareketlendirecek, ekonomik dengelerin rayına oturmasını sağlayacak. Ama aylardır inşaata başlanamıyor. Bunun sebebini anlayamadım. İlimizde uluslararası nakliyecilik sektörü ekonominin can damarını oluşturuyor. Kapının açılması milyonlarca kişinin refaha kavuşması demektir. Neden çalışmalara başlanmıyor. Bu sorumuz üzerine kurumlar topu birbirlerine
atıyor."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 12:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?