2
Mayıs
2024
Perşembe
MARDİN

Elekçilik son demlerini yaşıyor

Mardin'in tarihi Ulu Cami esnaflarından elekçi Kemal Erdolu geçimini sağladığı asırlık mesleği elekçiliğin son demlerini yaşadığını belirtti.

Mardin'in neredeyse tek elek ustası olan Ulu Cami esnafı Kemal Erdolu, 40 yıldan bu yana bu mesleği yaptığını ve geçimini elek yaparak sağladığını söyledi. Köylerin boşalması ve teknolojinin hızla ilerlemesinden dolayı satışlarının neredeyse durma noktasına geldiğini belirten Erdolu, "Eğer satışlarımız olmuyorsa, bu işin sonu da gelmiş demektir. Kimse artık elemiyor, her şey teknoloji her şey makineyle yapılıyor. El emeği hemen hemen yok olmuş. Şikayetçiyiz işsizlikten şikayetçiyiz. Eskiden 15 kişiyi burada çalıştırıyorduk. O 15 işçi ailesine bakıyordu. Ama şu an biz bile zor zor eve ekmek götürüyoruz" dedi.

Eskiden günde 500 elek yaptıklarını ifade eden Erdolu, "Maalesef iki üç seneden beri yalnız çalışmaktayım, çalıştığımın da satışı olmuyor. Ben yalnızım bu işi yapacak başka kişi de yok yapılacak bir iş yok bu işin sonu gelmiştir. Bu mesleği en son yapan benim ama bu da tükenmek üzere. Elimde eskiden kalan mal var kasnak var ne yapalım bunları atacak değiliz, çalışıyoruz belki Allah kısmet ederde çalışırız. Eskiden 500 tane çıkartırdık ama sabahtan şimdiye kadar on tane yapmışım on taneden iki tane ya gider ya gitmez. Daha önce günde 500 tane giderdi yanımızda on beş tane çocuk çalıştırırdık. O zamanlar talep çoktu fakat şu anda talep dahi yok mesleği kendim öğrendim babadan gelme bir meslek değil tuhafiyecilik yapıyordum komşumuz vardı komşumuz terk etti, Gaziantep'e gitti. Ondan kalan malzemeleri aldım ve bu işi yapmaya başladım" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2011 Çarşamba 18:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?